Pupovac osudio poziv na bojkot srpskih trgovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik Milorad Pupovac oštro je osudio poziv na bojkot srpskih trgovina, obrta i roba u Vukovaru dok se iz tog grada "ne makne ćirilica" - koji je upućen preko društvenih mreža, a danas ga je prenio portal dnevno.hr - te je pozvao nadležne institucije da na to reagiraju.

Pupovac je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu najavio da će u suprotnom izvijestiti tijela izvan Hrvatske.

Poziv na bojkot preko društvenih mreža upućen Hrvatima u Vukovaru odnosi se na srpske proizvode i 35 trgovina i obrta s adresama čiji su vlasnici Srbi koji pošteno rade svoj posao, i ucjenjuje ih se time hoće li u Vukovaru biti ćirilice ili ne, ustvrdio je Pupovac.

Prema njegovim riječima, to je karakteristično za nacističke, fašističke i ustaške režime 30-ih godina 20. stoljeća i nije svojstveno europskim demokratskim sustavima.

Takvim pozivom, ističe, prekršen je Ustav RH, Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina, Kazneni zakon, Zakon o suzbijanje diskriminacije te niz europskih povelja i konvencija.

Pupovac smatra da nije slučajno da se "sve to događa" uoči sutrašnje rasprave o zahtjevu za raspisivanju referenduma o ćirilici na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, te na početku predizborne kampanje za Europski parlament. Ocjenjuje da takva retorika može ozbiljno zatrovati odnose Hrvatske i Srbije.

- Nije pitanje je li to fašizam, nego koliko je to fašizma, rekao je Pupovac te dodao da je potrebna nulta tolerancija na govor mržnje i diskriminaciju.

Kazao je da je zabrinjavajuće što nitko od nadležnih u Hrvatskoj još nije reagirao, prozvavši Državno odvjetništvo, policiju i druge institucije te ustvrdivši pritom da im ne smeta "ustaško znakovlje po ulicama", pa tako ni poziv na diskriminaciju.

- Kada bi reagirali, onda bi ta pojava bila marginalna, a ovako je ozbiljna prijetnja, kazao je Pupovac.

Upitan tko, po njegovu mišljenju, stoji iza toga, Pupovac je rekao da se kampanja za bojkot provodi već nekoliko mjeseci preko društvenih mreža te da je sada kulminirala objavom na jednom od visokoposjećenih internetskih portala.

Posebno je izrazio nezadovoljstvo nedolaskom na njihovu konferenciju za novinare u prvom redu novinara nacionalne radiotelevizije rekavši da vlasnici trgovina i obrta na čiji se bojkot poziva plaćaju pretplatu HRT-u.

- Očito ovaj događaj ne smatraju vrijednim pažnje, i to je zabrinjavajuće, ustvrdio je Pupovac te je spomenuo u tom kontekstu i komercijalnu televiziju, Novu TV.

- Uljuđeni mediji to ne prenose, a jedino što je gore od fašizma je njegovo prešućivanje, izjavio je Pupovac. Ustvrdio je da bi "misa za NDH vjerojatno bila medijski popraćena".

Pozivanje na bojkot na konferenciji za novinare osudio je i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, rekavši da se stvara ozračje ksenofobije poznato s početka 90-ih te da se strah pretvara u mržnju, a ona u nasilje.

Taj se postupak kosi s civilizacijskim dosezima 21. stoljeća, rekao je te je najavio da će Savjet reagirati ne učine li to nadležne institucije.

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac upitao je što se još može očekivati uoči 10. travnja, dana proglašenja Nezavisne Države Hrvatske". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter