Pupovac: Ne namjeravam biti potpredsjednik Vlade

Milorad Pupovac (D. Matić/CROPIX)
Milorad Pupovac (D. Matić/CROPIX)

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac opovrgnuo je u subotu medijske napise po kojima je s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem dogovorio mjesto potpredsjednika nove vlade te poručio kako tu funkciju ne bi prihvatio čak i da mu je bila ponuđena.

- Niti mi je Milanović to nudio, niti smo o tome razgovarali. Čak i da mi je ta funkcija bila ponuđena, ne bih je prihvatio, jer imam druge preferencije i obveze u Saboru i na fakultetu na kojem radim, kazao je Pupovac u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Rekao je i kako je SDSS-u prihvatljiva Milanovićeva ponuda čelniku Mosta Boži Petrovu da bude predsjednik Sabora.

- Kao vođa platforme Most, Petrov poziva na nacionalno jedinstvo, a dužnost predsjednika Sabora je, uz predsjednicu Republike, idealna za jamčenje jedinstva. Gospodina Petrova osobno ne poznam, ali iz njegovih javnih nastupa zaključujem kako bi vjerojatno dobro obnašao tu dužnost i ako bi je prihvatio, mi ne bismo imali problem da podržimo njegov izbor, rekao je Pupovac.

Nije, međutim, naklonjen ideji nestranačke stručne Vlade, jer smatra kako bi ona dovela do "daljnjeg razvlašćivanja politike" i smanjila utjecaj građana na političko odlučivanje kroz izabrane predstavnike. 

Većina emisije bila je posvećena izjavama SDSS-ova zastupnika Mirka Raškovića koji je od predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović zatražio zaštitu, tvrdeći kako ga se iz SDSS-a pritiskalo da podrži Milanovića kao mandatara za sastavljanje nove Vlade. 

Pupovac je ponovio kako pritiska iz SDSS-a nije bilo te kako ta stranka ne prijeti nikom.

- Bio sam iznenađen što je predsjednica, nakon što je primila mene kao ovlaštenoga i pred njom dokumentiranoga predstavnika SDSS-a, uključujući i gospodina Raškovića, koji je predsjedniku i Predsjedništvu stranke dao suglasnost da ja otiđem u ime kluba stranke iznijeti mišljenje stranke o tome koji je naš politički stav i komu dajemo u ovom krugu pregovora podršku, preko reda, mimo pravila, ne poštujući stranačke odluke, primila čovjeka kojega je očito netko u nekim okolnostima doveo u takvu situaciju da mora doći i žaliti se na navodne pritiske iz njegove stranke, iako mi jako dobro znamo odakle ti pristisci dolaze, kazao je Pupovac.

Ponovio je i kako je Rašković posljednjih dana odbijao komunikaciju sa svojom strankom te kako je viđan u razgovorima s ljudima iz jedne velike stranke. 

Iako nije kazao na koju stranku misli, Pupovac je podsjetio kako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prije konzultacija kod predsjednice izrazio sumnju u potporu sve trojice SDSS-ovih zastupnika Milanoviću kao mandataru.

- On zna nešto što nisam znao ja ni itko iz moje stranke i trebao bi objasniti odakle to zna, kazao je Pupovac. 

Pupovcu smetaju izjave iz HSLS-a i HDZ-a kako zastupnici manjina ne bi trebali odlučivati o tome tko će biti na vlasti, a podsjetio je kako tim strankama nije smetalo što je SDSS 2003. i 2007. imao to pravo i odlučio podržati HDZ-ovu Vladu. Smatra kako se porukama iz dviju stranaka Domoljubne koalicije manjinskim zastupnicima i strankama pokušava oduzeti autonomija, a poručio je kako će SDSS, nastave li se takvi pristisci, "posegnuti da nadležne institucije poduzmu radnje u kojima će se manjinskim zastupnicima omogućiti ravnopravnost i elementarna ustavna prava političkog djelovanja, okupljanja i slobode političkog izbora".

Potvrdio je kako će se narednih dana sastati Izvršni odbor SDSS-a i razgovarati o Raškovićevim postupcima, a očekuje da će i sam Rašković objasniti zašto se odlučio djelovati protivno odlukama stranačkih tijela u donošenju kojih je i sam sudjelovao.

Na pitanje hoće li Rašković biti isključen iz stranke nije odgovorio, a kazao je kako će, nakon Izvršnog odbora, o Raškovićevoj sudbini u stranci odlučivati Predsjedništvo SDSS-a. 

Upitan smatra li da bi Rašković SDSS-u trebao vratiti zastupnički mandat, Pupovac je podsjetio kako je upravo ta stranka kandidirala Raškovića. Tumači kako Rašković s oko 2.000 osvojenih glasova ne bi uspio ući u Sabor da iza njega nije stajao SDSS, jer bi ga kao samostalnog kandidata pretekao SDSS-ov disident Srđan Milaković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter