Pupovac: Mogućnost potpore Vladi HDZ-a

Milorad Pupovac (D. Matić/CROPIX)
Milorad Pupovac (D. Matić/CROPIX)

Zastupnik u Hrvatskom saboru iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je u nedjelju da u formiranju nove hrvatske Vlade stranka daje prednost koaliciji "Hrvatska raste", ali da zbog stabilnosti zemlje i moguće Vlade desnog centra ne isključuje mogućnost potpore i koaliciji na čelu s HDZ-om ukoliko se nađe zajednički jezik.

"Iako preferiramo koaliciju Hrvatska raste na čelu sa SDP-om, ne isključujemo ni mogućnost da zbog potreba stabilnosti zemlje i moguće Vlade desnog centra podržimo i tu i takvu Vladu - naravno ako nađemo zajednički jezik i usuglasimo se oko onoga što nam je važno i od čega nikako ne bismo mogli odstupiti",  kazao je Pupovac za novosadski Dnevnik.

Kazao je također da koja god da se Vlada formira, čini se da ne može biti stabilna, a pogotovo ne može biti stabilna bez šest zastupnika manjina, uključujući i dvojicu iz SDSS-a. Ocijenio je ta takva Vlada ne može imati demokratsko lice jer oni koji bi se ponudili kao moguća "zamjenska podrška"  imaju, nažalost različite vrste tereta.

"Kada se tome dodaju već postojeći tereti u aktualnim koalicijama, kao što je HDZ-ova, u kojoj ima ustašofilnih i antimanjinskih stranaka, posebno antisrpskih, teško je moguće zamisliti da tako formirana Vlada ispuni dva spomenuta uvjeta: i da bude politički stabilna i da ima demokratski profil, demokratsko lice", kazao je Pupovac.

Osvrnuo se na dio javnosti u Srbiji koji mu je zamjerio da je trebao pričekati rasplet događaja, umjesto što se požurio dati potporu koaliciji Hrvatska raste, pojasnivši da je to i stajalište HDZ-a koji SDDS-u nije nudio nikakvu koaliciju i inzistirao na suzdržavanju, ali da HDZ nije tako nastupao prije, već sada kada je vidio da bi "naše opredijeljivanje u konačnici moglo biti na njihovu štetu".

"Međutim, HDZ je o tome trebao razmišljati tijekom protekle tri godine, kada je vodio antićiriličnu, protusrpsku i protudemokratsku kampanju", izjavio je Pupovac.

Prvi čovjek srpske manjine u Hrvatskoj, međutim, smatra da je Hrvatska bliža novim izborima nego što je bila, iako nisu sve mogućnosti iscrpljene i stranke još pokušavaju doći do nekog rješenja.

"U svakom slučaju, mada je proces dinamičan i nepredvidiv pa naredni dani mogu donijeti i drugačije odgovore, u ovom trenutku se čini da i najveće stranke razmišljaju o tome da su novi izbori najbolje rješenje", zaključio je Pupovac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter