Pupovac: Imamo nezavisnu, a ne i ravnopravnu Hrvatsku

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

"Ja sam na zajedničkoj koalicijskoj listi da bi ta lista pobijedila", poručio je jučer na tribini koja se održala u Domu hrvatskih branitelja potpredsjednik Samostalne demokratske stranke (SDSS) i saborski zastupnik Milorad Pupovac te kandidat na koalicijskoj listi SDP-HSU-HNS-IDS na predstojećim izborima za Europski parlament.

Naglasio je da se na listi između ostalog nalazi da bi donio glasove budući da uživa potporu institucija srpske zajednice, brojnih nevladinih i civilnih organizacija, Saveza antifašističkih boraca i manjinskih zajednica.  

- U Parlamentu ću zagovarati i raditi na tome da Hrvatska u pravom smislu riječi postane tolerantna i multietnička država, da poštuje svoje zakone i priznaje svoje manjine. Zalagati ću se za uravnoteženi razvoj hrvatskih regija, priznavanje regionalne specifičnosti, ali iza prava ljudi koji žive od svog rada. Činjenica je da danas imamo nezavisnu, ali ne i ravnopravnu Hrvatsku i to treba promijeniti, kazao je Pupovac i dodao da će biti glas onih koji traže da Hrvatska postane ravnopravna članica Europske unije što danas nije.

Ključnim je istaknuo promicanje ideala Francuske revolucije na kojima se zasniva moderna Europa, a to su, dodao je sloboda, jednakost i bratstvo.
- Naša lista mora poručiti da sloboda nije samo sloboda tržišta, kapitala i kretanja, već i sloboda da živiš u mogućnosti da biraš, radiš i podižeš svoje potomke. Ova je zemlja stekla svoju nezavisnost, ali je izgubila mnogo od slobode, izgubila je ravnopravnost prema drugima zemljama i nacijama, a onima koji misle da o tome ne treba govoriti, nije stalo do ove zemlje. Htjeli smo Europu zašto što smo htjeli pravednije društvo, a umjesto toga dobivamo suprotno. Prava se sve više smanjuju, a život postaje sve lošiji. Među nama i oko nas sve je manje jednakosti, a među članicama Europske unije sve je više neravnopravnosti. Jedni rade i zarađuju, a drugi nemaju gdje zaraditi, jedni profitiraju i razvijaju se, a drugi se zadužuju i propadaju, upozorio je Pupovac i naglasio da Europa sve više trpi zbog moći bešćutnog bankarskog kapitalizma i odsustva europske politike solidarnosti.

Istaknuo je da su sve slobodniji oni koji šire mržnju prema manjinama i prema onima koji su različiti te da istovremeno rastu stranke i grupacije koje narušavaju vrijednosti antifašizma i potiču netoleranciju. "Europa treba više moći svojih građana i svojih članica, a manje moći svojih banaka i njihovih političkih namještenika u Bruxellessu ili Zagrebu, zaključio je Pupovac i pozvao građane da na izborima 25. svibnja daju svoj glas za drugačiju i njihovu Europu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter