Pupovac i Josipović razmjenjuju optužbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je opovrgao optužbe iznesene na njegov račun u prošlom broju tjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) "Novosti",  prema kojima on "Novostima", zbog njihovog pisanja o aferi ZAMP, želi ukinuti dosadašnji način financiranja iz državnog proračuna, poručivši da se iz takvih optužbi krije čelnik SNV-a Milorad Pupovac.

"Tekst Ivice Đikića (glavnog urednika Novosti i autora teksta "Osvetnik s Pantovčaka" u kojem se proziva Predsjednik Republike) razrađeni je tekst pisma kojeg mi je nekoliko dana prije izlaska Novosti uputio gospodin Pupovac, predsjednik SNV-a. Čak su pojedine rečenice praktično jednake. Pisac Đikić zapravo potpisuje tekst autora Pupovca. Mislim da je to prilično dobar dokaz o 'neovisnosti' "Novosti" od izdavača, preciznije od gospodina Pupovca kao političara", poručuje predsjednik Josipović u demantiju "Novostima".

Pupovca proziva i zbog zloupotrebe "Novosti" za provođenje i promociju svoje politike te poručuje kako kako ne odobrava ono što Pupovac čini na političkoj sceni, no nema svoju novinu kojoj bi bio izdavač i koja bi bezrezervno služila njegovoj politici.

U otvorenom pismu Josipović pojašnjava i u čemu se razilazi s Pupovcem. "Silno mi je zamjerio moje negativno stanovište o izbornom zakonodavstvu koje je izrazito preferiralo gospodina Pupovca i njegovu stranku na parlamentarnim izborima. Srećom, Ustavni je sud nakaradne odredbe kojima je nedostajala samo fotografija gospodina Pupovca kao izabranog kandidata, ukinuo. Ukinuo je odredbe koje su nastale 'reketarenjem' tadašnjeg koalicijskog partnera čija je parlamentarna većina uvelike ovisila o gospodinu Pupovcu", ističe Josipović.

Politika Milorada Pupovca, tvrdi Predsjednik Republike, odavno se pretvorila u 'etnobiznis', a ne u kvalitetnu manjinsku politiku.

"U vrijeme kada je njegova stranka i formalno bila u vladi, za Srbe je učinio vrlo malo, za sebe i svoje iznimno puno. To mi se, kao građaninu i predsjedniku svih građana, ne sviđa. Naravno, Srbi će birati one ljude kojima vjeruju. Gospodin Pupovac je dobio izbore i ja to poštujem. Ali, mora biti svjestan da dobro rješenje u izbornom zakonodavstvu, koje jamči zastupljenost Srba u Saboru, ne govori o tome kako su on i njegova stranka jedini predstavnici Srba na političkoj sceni. Većina Srba ne glasa za tzv. manjinsku listu, a broj onih koji glasaju za manjinske liste na svakim izborima je sve manji. Danas u Vladi, mimo SDSS-a, ima više Srba nego u svim mandatima u kojima je SDSS bio u vladajućoj koaliciji, čak i u vladi. To pokazuje da se zastupljenost Srba u Vladi, uz dobru nacionalnu politiku kakvu imaju stranke Kukuriku koalicije, ponajprije SDP, može ostvariti i bez gospodina Pupovca i njegovih", poručio je Josipović.

Pupovca je prozvao i zbog toga što se želi pozicionirati kao isključivi posrednik između Beograda i Zagreba. "Zato i ovaj napad "Novosti" na mene dolazi u trenutku kada sam pozvao i druge političare Srbe da sudjeluju u politički važnom događaju, obilježavanju Oluje, kad su priliku da se u javnosti bolje profiliraju dobili i drugi političari", ističe Josipović optužujući Pupovca da je "koristio parlamentarnu situaciju i 'reketario' svaku vladu, ostvarujući velike financijske prihode iz proračuna".

"Čak i da je točno kako se raspitujem o javnim sredstvima koja se daju SNV-u, što je, zaboga, tu nelegitimno!?", pita se Predsjednik Republike koji ujedno tvrdi da je dobio priličan broj pritužbi u kojima mu se Srbi i neke njihove organizacije žale da se novac namijenjen manjinama troši prilično netransparentno u režiji Pupovca i njegovih, a ne na cijeli spektar aktivnosti srpske manjine.

Milorad Pupovac, po Josipovićevom mišljenju, ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba kako to nekada želi pokazati. "U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta. Tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega", tvrdi hrvatski predsjednik.

"Priča o pritisku na SNV kao izdavača "Novosti" zgodan je trik. Etiketira me se kao neprijatelja slobode tiska da se ne bi otvorila stvarna tema prijepora. Priča o mom pritisku na SNV kao izdavača Novosti, maskenbal je. Gospodin Pupovac se zapravo suprotstavlja pluralizaciji manjinske političke scene i želi zadržati svoj monopol, politički i financijski. Njegova politika već je dulje vrijeme disfunkcionalna, kako za odnos Srba i Hrvata u Hrvatskoj te za ostvarenje prava koja Srbi imaju po Ustavnom zakonu, tako i za odnos Hrvatske i Srbije. I to, konačno, valja jasno reći", zaključuje predsjednik Republike Ivo Josipović u odgovoru tjedniku SNV-a "Novosti", objavljenom u današnjem izdanju tog tjednika.

Pupovac: Josipović u sukobu s Ustavom

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas kako je predsjednik Ivo Josipović odlučio svoj sukob s tjednikom "Novosti" pretvoriti u sukob s njim, kao i da nastoji ograničiti novinarske slobode i razoriti manjinske institucije, čime ulazi u sukob s Ustavom RH.

"Predsjednik Josipović odlučio je sukob s "Novostima" pretvoriti u sukob sa mnom i bojim se da je Predsjednik Republike odlučio žrtvovati naše političko prijateljstvo i naše političko partnerstvo, a sve zbog toga da bi zaštitio svoje donedavno poslovno prijateljstvo u naplati autorskih honorara", rekao je Pupovac Hini reagirajući na današnji Josipovićev demantij. 

Pupovac je Josipovića ujedno prozvao da "stvara ne samo savez s pojedincima iz srpske zajednice kao što je Veljko Džakula, koji nije dobio legitimitet na parlamentarnim izborima, već postaje glasnogovornik i zastupnik njihove politike, jer govori njihovim jezikom".

"Josipović nastoji ograničiti novinarske slobode i razoriti manjinske institucije koje smo stvorili, a mene javno diskreditirati", kazao je Pupovac dodavši kako Predsjednik Republike time ulazi u sukob s Ustavom RH na koji su obojica prisegnuli i kojeg su obojica dužni poštovati. "On je odlučio prekoračiti ustavne ovlasti i napraviti nešto što je nesvojstveno demokraciji", mišljenja je čelnik SNV-a.

Pupovac je ustvrdio i kako se predsjednik Josipović nije odazvao "njegovoj želji za razgovorom " niti je odgovorio na njegovo pismo koje mu je napisao kada je vidio da ga Josipović ne želi primiti.

"Umjesto toga odgovara mi povodom Đikićevog teksta, optužujući mene da sam ga ja napisao. To je suprotno mojem i Đikićevom poimanju časti i razumijevanju slobode novinarstva", poručio je Milorad Pupovac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter