Punterci ne žele antenu u svom dvorištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Opcina Barban prije tocno godinu dana dala negativno mišljenje na zahtjev za postavljanjem Vipnetove antene u naselju Puntera, i ovaj je put, nažalost, volju naroda pobijedio jedan od dva najjaca mobilna operatera u Hrvatskoj.

Naime, Opcina i Mjesni odbor Puntera nedavno su primili rješenje o izdavanju lokacijske dozvole za izgradnju bazne stanice, tj. antene koje je izdao pulski odsjek županijskog Upravnog odjela za prostorno uredenje i gradnju. Prema tom rješenju, na ogradenom prostoru površine 15 s 15 metara, koji je Vipnet uzeo u koncesiju od Hrvatskih šuma, postavit ce se antena visoka 45 metara.

Ovakvu odluku stanovnici naselja koje se najbrže turisticki razvija u opcini i koje se nalazi na položaju s prekrasnim pogledom na Raški zaljev ne mogu i ne žele prihvatiti. Bio je to povod jucerašnjem izvanrednom sastanku Punteraca s nacelnikom Denisom Kontošicem i opcinskim referentom Miliom Bulicem.

- Ljudima iz Vipa smo prošle godine rekli da im bez pozitivnog mišljenja mještana necemo izdati dozvole potrebne za postavljanje antene, ali ocito oni mogu raditi što god hoce i bez toga. Nudili smo im cak i druge lokacije na kojima antena ne bi toliko vizualno smetala i gdje bi bila dosta udaljena od naseljenih mjesta, na što nisu pristali.

Njihov je glavni argument da imaju slab signal upravo na potezu od Barbana do Mosta Raša, medutim, najviše me cudi da se tek prije par mjeseci poceo gubiti signal na mreži, i to cak u središtu Barbana. Ima li to kakve veze s njihovim planovima i jesu li namjerno smanjili signal? Ne znam, ali je sumnjivo, rekao je Kontošic. I od mještana doznajemo da su gubitak signala primijetili i korisnici Vipovog bežicnog interneta.

Nacelnik je istaknuo da ce uložiti žalbu na ovo rješenje jer je to jedino što može uciniti. Ogorceni mještani uputili su dio svojih pritužbi i opcinarima zbog clanka 78. barbanskog prostornog plana prema kojem se bazne stanice mogu postavljati na udaljenosti od najmanje 200 metara od naseljenog mjesta te smatraju da je time dano zeleno svjetlo svim operaterima da postavljaju antene gdje god žele.

Cak i kada bi Opcina izmjenama i dopunama prostornog plana povecala spomenutu udaljenost, buduci da je i Županija promijenila prijašnju odluku i odredila da se antene ne smiju postavljati na udaljenosti manjoj od 400 metara od naseljenog mjesta, bilo bi prekasno.

- Vec imamo dosta negativnih iskustava s mobilnim operaterima, sjetimo se samo kako je T-Mobile doslovno preko noci podigao antenu kod Borinici, gdje je isto bilo žestoke borbe protiv toga. Tada nam je jedan djelatnik i priznao da oni cesto tako rade da bi zaobišli javnost i birokraciju pa ako prode, prode.

Prije nekoliko godina je Vip pokušao postaviti antenu kod Bulici, ali su se mještani organizirali i dežurali dan i noc na tom mjestu, dok operater nije popustio i odvezao mehanizaciju i opremu. Tražili su dozvolu i za postavljanje antene u Šainima, zbog cega cemo uskoro organizirati sastanak s mještanima jer im ni to necemo dozvoliti, kazao je Kontošic.

Punterci su se s razlogom glasno zapitali postoji li uopce zakonsko uporište na koje se, zajedno s celništvom Opcine, mogu osloniti i izboriti se za pravdu i poštivanje svojih želja i mišljenja. Nažalost, suviše se puta pokazalo da isti zakon za sve jednako ne vrijedi pa tako i za mobilne operatere.

Oni se ravnaju spomenutim clankom 78. opcinskog prostornog plana kada je u pitanju udaljenost antena od naselja, ali zanemaruju onaj dio clanka koji kaže da bazna stanica ne smije biti viša od najvišeg objekta u mjestu u kojem se postavlja.


Podijeli: Facebook Twiter