Punta Križa: Zašto goli pimpek u moru i dalje šokira?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Prije pet, šest godina zaustavili smo se barkom u lijepom mandraču na Unijama. Noćnu idilu su nam narušile dvije snažne detonacije. Ujutro smo ispod barke vidjeli gomilu mrtvih riba. Nisam mogao povjerovati da još uvijek ima onih koji love ribu dinamitom. Alarmirali smo ujutro policiju, ali se ispostavilo da je najbliža postaja tek u Malom Lošinju. Policija me zamolila da uzmem nekoliko uzoraka i da ih na povratku donesem u Mali Lošinj.

Nudist sam pa sam, onako po običaju, gol skočio u more po mrtvu ribu. Ma nije prošla niti minuta i već su neki počeli vrlo glasno negodovati da što se ja tu imam kupati gol. I dan-danas me, evo, šokira činjenica da se neki izbezume kada vide golo tijelo, a u isto vrijeme nisu u stanju ni glasa pustiti kada luđaci dinamitom love ribu usred turističke sezone, poučna je anegdota Bruna Poropata, političara i urbanista iz Rovinja.

Bruno Poropat ovom svojom dogodovštinom želi, naime, ukazati da u ovoj zemlji neizmjerno volimo licemjerno pozivati na moral i ćudoređe - goli pimpek u moru zaslužuje javnu osudu, ali ne i pogibeljni dinamit. Nisu to, međutim, najnovije hrvatske navade, jer je tako u nas otkako Poropata služi sjećanje.

- Život nezaustavljivo nameće nove trendove. Imamo tako danas istospolne brakove, a prije nekoliko godina na jednoj plaži kod Rovinja pojavili su se, je li, swingeri. Međutim, izgleda da danas ponovo imamo nekakav komitet: gradonačelnika Rovinja koji nam sada drži lekciju o tome da je to tamo nemoralno, da se gradom širi blud i da će on to zaustaviti, pa su na toj istoj, tobože swingerskoj plaži, prije neki dan postavljene tabele s golemim natpisom "Pozor! Ovo je javna plaža".

Ma, čovječe, koga više briga za golaće i što oni na plaži rade. Dapače, u Rovinju bi svi oni trebali biti dobrodošli. Na Gradu je da prepozna tu turističku ekskluzivnost i da je - unovči. Naplatimo im ulaz, parkiranje, suncobran, ležaljku… Zaposlimo ljude. Naplatimo svako kupanje jedan euro, to je tri milijuna eura zarade gradskom proračunu. Umjesto da hvatamo korak s turističkim trendovima, mi ustrajemo u svojoj misiji da budemo dosadna i konzervativna država, smatra Poropat.

Dugogodišnji je nudist nikad na Punti Križa nije doživio neugodnost. Sve donedavno. Jer s tabelama koje su postavljene duž obale stigli su i zaštitari sa zadatkom da nadgledaju pridržavaju li se kupači onog znaka: "Ovo je javna plaža. Zabranjeno je svako ponašanje koje može povrijediti moralne osjećaje građana (ekshibicionizam, bludne radnje...)". (S. BRAJČIĆ, snimio R. BRMALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter