Punoljetni susret "Oleum Olivarum" u Krasici

Susret maslinara "Oleum Olivarum" u Krasici (M. MIJOŠEK)
Susret maslinara "Oleum Olivarum" u Krasici (M. MIJOŠEK)

Šampion 18. susreta maslinara u Krasici "Oleum Olivarum" je tvrtka Brist iz Vodnjana odnosno Silvano Puhar čija je vodnjanska buža osvojila 91 bod, objavljeno je na ceremoniji proglašenja najboljih maslinara u mjesnoj Zajednici Talijana u petak navečer.

Drugo i treće mjesto podijelili su Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mario Vošten iz Svetog Lovreča (90 bodova) s bužom i OPG Elena Lupić iz Bala (90 bodova) s puntožom.

Zlatom se još dvaput uresio Brist, zatim Željko Grgorinić iz Pule, tvrtka Perinić iz Pićna, dvaput Davor Fero iz Kaldira (buža i istarska bjelica), OPG Diego Pucer iz Grožnjana, Mario Crnobori iz Banjola, još jednom OPG Elene Lupić, tvrtka Ulja Komarija iz Boruta te OPG Lorena Stipančić iz Pule. Dakle, dodijeljeno je 14 zlatnih, 25 srebrnih i 15 brončanih odličja, dok je 11 ulja ekstra kvalitete ostalo bez odličja. Ukupno je utvrđeno 67 uzoraka ekstra kakvoće odnosno 76 posto svih uzoraka.

- Ovo je jedna specifična godina koja je za nama. Bila je tegobna za maslinare, ali ne moramo biti nezadovoljni, jer ulja koja smo ocjenjivali ipak su dobra, kazala je voditeljica stručne komisije Viviane Lušetić iz Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja. Organizator susreta Zajednica Talijana Krasica i Mjesni odbor Krasica prikupili su prvotno ukupno 95 uzoraka maslinovih ulja s područja hrvatske i slovenske Istre. Kemijsku analizu sadržaja slobodnih masnih kiselina i vrijednosti peroksidnog broja obavio je Institut za ekologiju, maslinovo ulje i kontrolu iz Izole, pa je nakon eliminacije na senzorsku analizu stiglo 88 uzoraka. Ocjenjivanje je provedeno u Poreču tijekom sedam sjednica od 30. siječnja do 13. veljače. Obavila ga je komisija od čak 32 člana, inače članova Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja i članova panela znanstveno-istraživačkog centra koparskog Sveučilišta u Primorskoj.

- Osamnaest godina stvarno nije malo, to je period u kojem se vidi razvoj ovoga kraja kroz maslinu i maslinovo ulje, kazao je na svečanosti bujski gradonačelnik Edi Andreašić podsjetivši da je maslinarski uspon započeo za vrijeme vlaka Parenzane koji je odvozio plodove maslina iz Bujštine u veliki grad i luku Trst. Zahvaljujući još poticajima carske Austrije Istra je tada razvila ponajbolja vina u širem okruženju, a pokrenut je i razvoj maslinarstva, kazao je Andreašić izrazivši nadu da će se s poticajima poljoprivrednicima nastaviti. Gradonačelnik Andreašić za dugogodišnju suradnju dodijelio je zahvalnice gostoljubivim predstavnicima dalmatinskih maslinara: Udrugi maslinara Paićuša iz Piska kraj Omiša, maslinaru Ivici Vlatkoviću iz dalmatinskog Novigrada, maslinaru Edi Majiću iz Supetra te hotelu Joso iz Sukošana.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović čestitao je na punoljetnosti manifestaciji koja je dala veliki doprinos razvoju istarskog maslinarstva. Od utemeljenja Istarske županije 1993. godine do danas pokrenuta obnova istarskog maslinarstva i vinogradarstva je uspjela, kazao je Antolović, naglasivši posebice maslinarstvo, "jer smo s brojem maslina došli na onaj nivo gdje smo bili za vrijeme Austrije, više od milijun stabala". Nakon manjih problema s električnim instalacijama ceremonijal su uspješno vodile Zdenka Gudelj i Martina Cossetto, a događaj su glazbenim točkama oplemenili Dante i Anita Marušić iz obližnjih Marušići. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter