Punokrvna nordijska psihološka drama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstava "Elling" autora Simona Benta, u režiji Darija Harjaceka i produkciji Kazališta Virovitica, odigrana je pred malobrojnom publikom u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Elling (Goran Koši) je cetrdesetogodišnjak koji je cijeli život proveo uz majku, da bi ga nakon njene smrti država smjestila u instituciju za mentalno oboljele, smatrajuci ga nesposobnim da se brine sam o sebi.

I tako, nakon dvije godine boravka u toj instituciji, sa svojim "cimerom" Kjellom Bjarneom (Draško Zidar) pocinje samostalan život. Država im je osigurala stan u Oslu, a njih dvojica moraju dokazati da su sposobni nositi se s vanjskim svijetom.

Prave su suprotnosti - Elling je opsesivan i agorafobican, a Kjell je covjek od malo rijeci, nimalo zainteresiran za osobnu higijenu, govori samo o hrani i ženama. No, oni pokušavaju pronaci zajednicki jezik.

Glumci su vrlo nadahnuto interpretirali svoje uloge u toj drami karaktera, gdje je naglasak prije svega na glumackim vještinama. Tu su i Blanka Bart u dvostrukoj ulozi Johanne i pjesnikinje, Igor Golub kao Frank Asli, njihov socijalni radnik, Mijo Pavelko kao Alfons Jorgensen, Snježana Lancic Prpic u dvostrukoj ulozi Gunn i prve pjesnikinje te Vlasta Golub kao Reidun Nordsletten.

U vrijeme kad su djela nordijskih autora iznimno popularna, i ova je prica iz pera jednog norveškog pisca vrlo dobro prihvacena, posebice sugestivno psihološko nijansiranje likova. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter