Puno turista otišlo, ali ih je puno i ušlo u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko pet kilometara bila je dugacka kolona na Istarskom ipsilonu u subotu prijepodne, u pravcu granicnog prijelaza Kaštel. No, zadnji veliki val odlazaka gostiju možda ipak priceka do drugog vikenda. Naime, na Kaštelu su i sami policajci bili iznenadeni mnoštvom automobila koji su ulazili u Istru.

Vecinom su, doduše, to bili vikendaši iz Italije i Slovenije, no našlo se i njemackih, poljskih i austrijskih registracija te prilican broj kampera, koje ocito ni najava slabijeg vremena iducih dana nije odvratila od odlaska na kasniji rujanski odmor.



Na izlasku se, pak, mirno cekalo u koloni. Iako smo bili iznenadeni mnoštvom stranih vozila, policajci kažu da to i nije toliko neuobicajeno za polovicu rujna.

Gosti koji su iskoristili jeftinije aranžmane u rujnu ocito nisu nikamo žurili pa im ni duže cekanje na izlazak iz zemlje nije predstavljao veci problem. Visoke temperature i užareni asfalt nisu, kao što to zna biti u špici sezone, podizali tlak kod vozaca. Nije bilo trubljenja i psovanja, samo ljubazni osmjesi i turisti raspoloženi za razgovor.

One koje smo na granici priupitali kako im je bilo na odmoru, odreda su hvalili - niske cijene! (Bojan ŽIŽOVIC, snimio M. MIJOŠEK)


Ušlo 12 tisuca, a izašlo 13 tisuca gostiju

U subotu do podne je preko triju istarskih granicnih prijelaza - Kaštel, Plovanija i Požane - iz zemlje izašlo 14.295 putnika, odnosno 13.020 stranih gostiju. Istovremeno je u Istru ušlo nešto više od 13 tisuca osoba, a tek tisucu njih bili su domaci putnici. Uobicajeno, najveca je gužva bila na granicnom prijelazu Kaštel, preko kojeg je ušlo i izašlo više od pedeset posto putnika.

U petak je, pak, Istru preko Kaštela i Plovanije (iz policije nismo uspjeli dobiti podatke za Požane) napustilo 25.148 osoba, od cega su njih 21.632 bili stranci. Tog je dana, medutim, bilo više ulazaka nego izlazaka, što ide u prilog tezi da još puno turista odlazi na odmor. Naime, preko dvaju granicnih prijelaza u zemlju je ušlo 34.770 putnika, od cega više od 31 tisuce stranih turista.


Podijeli: Facebook Twiter