Puno radosti uz glazbu i ples


Na dan rođenja skladatelja čije ime već četvrtu godinu ponosno nosi kao samostalna odgojno-obrazovna ustanova, u labinskoj kino dvorani, održan je svečani koncert Umjetničke škole Matka Brajše Rašana. Uz polaznike Matične škole u Labinu, posjetiteljima su se na koncertu predstavili i polaznici Područnih odjela u Potpićnu, Buzetu i Lovranu, kao i polaznici Jazz odjela.

Ravnateljica Škole, Melita Lasek Satterwhite, u svome uvodnom govoru uputila je prisutnima nekoliko prigodnih riječi te ukazala na značaj ove ustanove s kratkim osvrtom na njenu povijest i broj učenika. Istaknula je i nastojanja škole da svim njenim polaznicima pruži puno radosti uz glazbu i ples kroz gotovo stotinu manifestacija godišnje. Proslavi Dana škole prisustvovao je i gradonačelnik Valter Glavičić, koji je tom prilikom čestitao učenicima na svim postignutim uspjesima i izrazio svesrdnu podršku za daljnje napredovanje. U svome govoru, odlučno i s puno emocija, najavio je plan obnove zgrade matične škole čime će se poboljšati i trajno riješiti prostorni uvjeti, što je publika podržala velikim pljeskom.

Raznovrsnost dječjeg muziciranja

Koncert povodom Dana škole zauzima posebno mjesto u školskoj godini labinske Umjetničke škole. Svojom važnošću potiče sve svoje sastavnice, pa time i veliki broj učenika, da se pripreme za svoj nastup, budući da je svima čast i zadovoljstvo biti dijelom ovoga glazbenog slavlja. Tako je i ovoga puta spomenuti koncert prikazao raznovrsnost dječjeg muziciranja ispunivši dvoranu labinskoga kina do posljednjeg mjesta, što uvijek osobito veseli.

Uz učenike, nastupili su i oni koji sve te neosporne talente odgajaju putem glazbe. Riječ je, naravno, o učiteljima, što je ovoj večeri kulture dalo dodatnu "povisilicu" svečanog ugođaja.

Glazbeno umijeće i radost muziciranja prenijeli su brojnoj publici i ansambl gitara koji vodi učitelj Petar Koroljević te kvintet Bambići. Upravo je potonji predstavljao školu na 55. državnom natjecanju komornih sastava, koje se od 6. do 9. prosinca održavalo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje su osvojili drugu nagradu. Bila je to druga etapa natjecanja nakon osvojene 1. nagrade na regionalnom natjecanju mjesec dana ranije.

Budno oko svestranog Elvisa Stanića

Oduševljenje je kulminiralo nastupom polaznika Jazz odjela, otvorenog ove školske godine s ciljem popularizacije jazz-glazbe i dodatnom naobrazbom mladih glazbenika, pod budnim okom svestranog Elvisa Stanića i njegovih asistenata, Roberta Mikuljana, Alda Foška i Damjana Grbca. I mladi i oni nešto stariji uživali su svirati s profesionalnim i školovanim jazz-glazbenicima. Završna točka okupila je najveći broj sudionika, a riječ je o velikom orkestru škole pod ravnanjem Tomislava Novaka. Bila je to kruna ovoga koncerta, izuzetno bogatog, uspješnog i posjećenog, kakav i zaslužuje biti – bilo je to doista glazbi i plesu u čast. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter