Puno prijedloga - malo gradskih površina

površina u Ulici Dubrovačke bratovštine imenovana Parkom Sergija Endriga 2008.
površina u Ulici Dubrovačke bratovštine imenovana Parkom Sergija Endriga 2008.

Na sjednici pulskog Gradskog vijeća protekli četvrtak nije se našao prijedlog o imenovanju jedanaest gradskih površina imenima istaknutih Puljana, iako je prvobitno bio uvršten u dnevni red. Prijedlog je s dnevnog reda skinut po preporuci Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule, kojeg čine Bruno Nefat (predsjednik), Attilio Krizmanić i Bruno Dobrić. Odbor smatra da bi prevelik broj, tzv. memorijalnih prostora, mogao utjecati na sam smisao davanja imena nekom prostoru pri čemu se pomalo počinje gubiti kriterij da li se određena osoba predstavlja kao povijesna ličnost ili ne, pojašnjavaju iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Svoje uspone, poljane ili parkove trebali su dobiti Marijan Rotar (začetnik filmskog festivala), Eduard Strenja (fotograf), Zvonimir Maretić (svjetski priznat znanstvenik), Ive Erman (dramski glumac), Ive Siljan (knjiženik i povjesničar), Vesna Girardi Jurkić (arheologinja i političarka), Ljubica Ivezić (kulturna djelatnica) te Sergio Blažić-Đoser i Branko Črnac-Tusta (glazbenici).

- Odbor je na svojoj posljednjoj sjednici zauzeo stav da je zbog velikog broja zahtjeva za imenovanje određenih djelomično uređenih ili neuređenih javnih površina, i to od strane poglavito Mjesnih odbora, fundus takvih površina u širem obuhvatu povijesne cjeline grada praktično potrošen. U najboljoj namjeri da se ozbiljno razmotre pristigli prijedlozi, Odbor je uočio da u vrlo skoro vrijeme neće imati drugih mogućnosti osim rješenja kojima bi se integritet prostora i memorije određenih cjelina u gradu rastočio. U pojašnjenju Odbor naglašava da prevelik broj javnih oznaka s imenima parkova, uspona, prolaza i slično, bez kućnog broja, djeluje zbunjujuće i izaziva konfuziju kod onih koji ne poznaju uopće gradski prostor. Nekoliko početnih izuzetaka sada ima tendenciju da postanu pravilo koje na neki način diskriminira izuzetan značaj onih osoba zbog kojih je ovaj izuzetak napravljen, pojašnjava Odbor. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter