Puno dobrih filmova i koncerata - besplatno!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U foajeu kina Valli predstavljen je dosad najbogatiji glazbeni program uoci Festivala igranog filma u Puli, ciji pretprogram s besplatnim svim projekcijama na Kaštelu i u kinu Valli pocinje za osam dana, u subotu, 9. srpnja, a glavni program u Areni od 16. do 23. srpnja uz cijenu ulaznica od 15 kuna, izuzev dvije holivudske hit-projekcije koje ce stajati 30 kuna. "Uzmite godišnji odmor i dodite na filmski festival", porucilo je, kao svoj moto, festivalsko vodstvo.

Za sve koncerte u Circolu besplatan je ulaz, ali ce se kad se terasa napuni, a zbog ogranicenog kapaciteta, ulaz zatvarati dok ne popusti gužva. U pretprogramu festivala održat ce se cetiri koncerta; a tijekom Nacionalnog programa cak deset. Od toga ce 12 biti u Circolu, izuzev dva koncerta, prve festivalske subote, 16. srpnja, Simfonijski orkestar mladih iz Strasbourga te Psihomodo Pop posljednje festivalske veceri, u subotu, 23. srpnja, koji ce se održati na Forumu.

U povodu otvorenja Medunarodnog programa, u subotu, 9. srpnja, na terasi Circola nastupit ce bend s pretežitim zvukom irskog folka - Belfast Food, a sljedeci dan, u nedjelju, 10. srpnja, nastupa pulski sastav TutanKhamon Space Machine.

U ponedjeljak u kombinaciji swinga, dixija, bluesa i tradicionalnih jazz standarda, na istoj pozornici nastupit ce dobro uvježbani Sick Swing Orchestra. Posljednji termin u pretprogramu, u utorak, 12. srpnja, rezerviran je za soul i jazz obrade na klavijaturama Kristiana Terzica, njegovog trija i pjevacice Tashe.

Na dan svecanog otvorenja Nacionalnog programa, u subotu, 16. srpnja, u Areni, na Forumu ce se predstaviti Simfonijski orkestar mladih iz Strasbourga - 70-ak clanova ovog orkestra cine izvodaci u dobi od 15 do 30 godina, a prezentirat ce svoje inacice uspješnica filmske glazbe.

Dan kasnije u, nedjelju, 17. srpnja, u Circolu ce se održati dva koncerta: u 20 sati u dvorani nastupa glazbena diva Gabi Novak, uz klavirsku pratnju sina Matije Dedica, da bi u 23.30 sati publiku zabavljale Rijecanke E.N.I. Koprivnicko-varaždinski cetverac Overflow promovirat ce novi, hvaljeni album "Hit me" u Circolu u utorak, 18. srpnja.

Dva dana kasnije, u cetvrtak, 20. srpnja, nastupa na istoj terasi The Beatles Revival Band. Prvi put u Puli, u petak, 22. srpnja, u Circolu ce se predstaviti zagrebacki sastav Cry Babies, rock bend koji se profilirao kao dobar cover bend. Posljednje festivalske veceri, 23. srpnja, u Circolu ce nastupati domaci kraljevi soula i funka Soulfingersi, dok iste veceri na Forumu u ponoc nastupa Psihomodo Pop. (Z. ANGELESKI)


Nacionalni program u Areni
subota, 16. srpnja - "Lea i Darija" (Branko Ivanda)
nedjelja, 17. srpnja - "Koko i duhovi" (Danijel Kušan)
ponedjeljak, 18. srpnja- "Caca" (Dalibor Matanic); "Fleke" (Aldo Tardozzi)
utorak, 19. srpnja - "Duh babe Ilonke" ( Tomislav Žaja)
srijeda, 20. srpnja - "Kotlovina" (Tomislav Radic); "7 seX 7" (Irena Škoric)
cetvrtak, 21. srpnja - "Korak po korak" (Biljana Cakic Veselic); "Mrak" (Dan Oki)
petak, 22. srpnja - "Josef" (Stanislav Tomic), "Piran – Pirano" (Goran Vojnovic)


Svjetska premijera "Harryja Pottera" u Areni!
Ulaznice ce koštati 15 kuna za projekcije u Areni 16., 17., 18., 20., 21. i 22. srpnja, a 30 kuna za premijeru posljednjeg nastavka filmske serije o Harryju Potteru u Areni u utorak, 19. srpnja, te animiranog filma "Auti 2" i  "Kapetan Amerika: prvi osvetnik", koji su na rasporedu posljednjeg dana festivala u subotu, 23. srpnja.

Djeca do pet godina starosti imaju slobodan ulaz za sve filmske veceri u Areni. Paket ulaznica kojim ce se moci uci na sve projekcije stoji 120 kuna. Pravo na iskaznice Prijatelj festivala imaju srednjoškolci, studenti, umirovljenici te osobe s invaliditetom i njihova pratnja, a iskaznica ce stajati 10 kuna za sve projekcije u Areni, osim vec navedenih 19. i 23. srpnja.

Svi filmski programi izvan Arene, odnosno sve projekcije u kinu Valli i na Kaštelu potpuno su besplatni, a s obzirom na to da je ogranicen broja mjesta na Kaštelu (600 sjedala) i u kinu Valli (209 sjedala), festivalsko vodstvo poziva gledatelje da na vrijeme zauzmu svoja mjesta.


Za 3D filmove u kinu Valli treba više od milijun kuna
Prvi put svih deset nacionalnih filmova dolazi u Pulu na digitalnom mediju, a za ciju ce projekciju biti osigurana, takoder prvi put, vrhunska tehnologija, prije svega hvaljeni projektor snage 33.000 lumena. Na naše pitanje koliko bi koštala digitalna oprema za kino Valli, ravnateljica Pula Film Festivala Zdenka Viškovic Vukic odgovorila je da je to iznos od oko 600.000 kuna, i da bi taj iznos u perspektivi trebalo u 70-postotnom iznosu sufinancirati resorno ministarstvo, a po deset posto Grad Pula, Istarska županija i maticna festivalska kuca.

Na pitanje može li se u perspektivi ocekivati i 3D tehnologija u kinu Valli, koja bi koštala više od milijun kuna, rekla je da se s jedne strane vec i dokumentarni filmovi snimaju u trodimenzionalnoj tehnici, no da su te produkcije, s druge strane, iznimno skupe, i ako 3D filmovi ne uspiju, a to se zna dogoditi, onda je šteta ogromna. Tu je još, dodala je ravnateljica, otvoreno pitanje štete li naocale za 3D projekcije i trebaju li se prati zbog navodno mogucih infekcija.


Podijeli: Facebook Twiter