Punk zvuk Los Angelesa ispunio Uljanik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zvuci kao vic, no rijec je ozbiljnom dijalogu dvojice prijatelja tik po završetku nedjeljnog relativno kratkog 50-minutnog koncerta kalifornijskog street punk-rock benda Total Chaos pred stotinjak okupljenih u klubu Uljanik. "Dosta kratko, niti sat vremena", kaže prvi. "Kad sviraju brzo", odgovara prijatelj.

I bilo je brzo, i energicno, uz dobru komunikaciju frontmena Roba Chaosa i 20-ak punkera koji su se povremeno odlucivali na pogo, kao i na izmjenu piva s clanovima benda. Postava je bila okrnjena za basisticu DeDe Gearhardt, koja je nedavno rodila i svira samo po Americi pa je na njeno mjesto uskocio jedan od dvojice gitarista.

Buduci da je to jedini nastup u Hrvatskoj, ostaje otvorenim pitanje koliko je zbog toga na kompaktnosti izgubila zvucna slika originalne, peteroclane postave. No, i ovako nije manjkalo siline i energije iskonskog punk zvuka, iako ne do razine eksplozivnog naziva benda, a koji se iz kroz pojedine pjesme izmjenjivao iz melodicnijeg klasicnog punk-rocka u hard core.



U nepunih sat vremena, što nije neuobicajena duljina koncerta za ovaj glazbeni žanr, Total Chaos je odsvirao presjek najboljeg iz dosadašnje 20-godišnje karijere, koja ukljucuje osam studijskih albuma od kojih su tri objavljena za najpoznatiju svjetsku diskografsku kucu vezanu uz punk glazbu – Epitaph Records (NOFX, Bad Religion, Rancid, Pennywise, Rich Kids on LSD, Millencolin, Circle Jerks i drugi).

Uljanik je bio jedina hrvatska koncertna lokacija u okviru njihove aktualne turneje u povodu 20 godina rada, koja je pocela prije više od mjesec dana u Njemackoj.

Snažno i uvježbano zvucala je predgrupa, pulski Pasmaters, koja je dužeg staža od Total Chaosa i, uz povremene stanke, djeluje od 1984. Njihov posljednji album "Seeing Through Hardcore" iz 2008. iznimno je hvaljen u upucenim punkerskim krugovima; trenutno rade na novom albumu, a dio materijala odsvirali su u Uljaniku. Jednu njihovu pjesmu, kao gošca, vrlo je dojmljivo i energicno otpjevala Elizabeta Petric, pjevacica pulske grupe Junkers5.


Podijeli: Facebook Twiter