Punk, rock, irski ples...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Motovunska druženja festivalskih gostiju s novinarima i publikom nastavljena su u utorak navecer tribinama na hotelskoj terasi i press-klubom u hotelskome vrtu, gdje su se pred kamerama i mikrofonima redali (uglavnom) redatelji kojima su filmovi prikazivani u prva tri festivalska dana.

Prva je tribina iz ciklusa "Što je autor htio reci" bila posvecena obradama punk-pokreta na filmu. Makedonski redatelj Vladimir Blaževski prikazao je makedonske pankere u filmu "Punk nije mrtav", te iznenadio novinare izjavom da se u punk-glazbu baš i ne razumije, vec da ga je više zanimao punk kao pokret, sa sociološko-antropološkog gledišta.

Ugledni britanski redatelj Julian Temple, autor desetak dokumentaraca o najvecim punk-ikonama, motovunsku je publiku pak iznenadio ovogodišnjim filmovima, koji zahvacaju u razdoblje od desetak godina prije pojave punka odnosno govore o braci Davies, osnivacima grupe Kinks.

Hrvatsko-nizozemski redatelj Dan Oki predstavio je svoj novi film "Mrak", a debitantskim se filmom predstavio dugogodišnji clan motovunske festivalske ekipe Daniel Kušan. U utorak navecer zabilježili smo i jedno književno dogadanje: Andelo Jurkas predstavio je svoju knjigu "Bez rocka trajanja", a u tome mu je pomogao Andrej Korovljev, inace dugogodišnji selektor motovunskog programa kratkih filmova. U toj su knjizi sabrana svjedocanstva, mišljenja i dojmovi stotinjak licnosti s podrucja cijele bivše države o najvažnijim glazbenim pojavama, izvodacima i plocama odnosno albumima s istog teritorija.



Od svih upitanih za tekstualni prilog samo Goran Bregovic nije ništa napisao jer je u to vrijeme bio na putu, kazao je Jurkas, tako da nešto više od 300 stranica teksta donosi niz zanimljivih i duhovitih svjedocanstava o glazbenim ukusima, identitetima, slicnostima i razlikama negdašnjeg jedinstvenog glazbenog tržišta.

Druga festivalska vecer otvorena je demonstracijom irskih plesova, i onih koje dobro poznajemo iz televizijskih revija, i onih manje poznatih koji vrlo nalikuju na klasicnu polku samo što se plešu uz drugaciju glazbu. Pred drugu vecernju projekciju, Mike Downey je takoder nabrojao sve goste iz Irske koji su svojim dolaskom uvelicali ovogodišnji Motovunski filmski festival, a medu njima je osim redatelja, producenata i drugih filmskih ljudi i irski veleposlanik u Zagrebu Thomas Brady. (Davor ŠIŠOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter