"Punk: Od kaosa do mode" u muzeju Metropolitan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njujorški muzej Metropolitan odabrao je punk za temu svoje sljedece velike izložbe u 2013., posvecene utjecaju tog anarhisticnog glazbenog pokreta na moderni modni izricaj.

Izložba "Punk: Chaos to Couture" (Punk: Od kaosa do mode), koja ce biti otvorena 9. svibnja 2013. u organizaciji Met-ovog Costume Instituta, bavit ce se istraživanjem trajnog utjecaja punka na modu od njegova nastanka u 70-tim godinama prošloga stoljeca pa sve do danas, a obuhvatit ce stotinjak modnih dizajnerskih rješenja za žene i muškarce "u kojima se suprotstavljaju originalne punkerske modne kombinacije s dizajnerskim rješenjima inspiriranim ili upotpunjenim elementima punka", istice se u najavi izložbe na mrežnim stranicama muzeja.

Medu njima je i poznata Versaceova haljina koju je glumica Elizabeth Hurley nosila na premijeri filma "Cetiri vjencanja i sprovod", te još podugacak niz zvucnih dizajnerskih imena - Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Marc Jacobs, Azzedine Alaia, Dolce & Gabbana i Chanel samo su neki od njih. Njihove ce kreacije biti podijeljene u šest tematskih galerija: "Heroji buntovnici", "Modni situacionisti", "Paviljoni anarhije i elegancije", "Punkerska moda", "Sam svoj dizajner" i "Poderana moda".

"Od samih pocetaka, punk je imao poticajan utjecaj na modu. Iako je demokraticnost punka suprotna autokraticnosti mode, dizajneri nastavljaju prisvajati njegov estetski vokabular kako bi izrazili mladenacko buntovništvo i agresivnu snagu", kazao je kustos izložbe Andrew Bolton. "Punk je prekršio sva pravila u modi - nakon njega, sve je postalo moguce. Imao je, i ima, golem utjecaj na visoku modu", dodao je.

Utjecaj punka na modu na izložbi ce biti ilustriran postavljanjem originalne punkerske odjece iz sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeca uz bok recentnim modnim rješenjima koja od punka posuduju njegove vizualne simbole - ziherice, žilete i zakovice. Fokusirajuci se na odnos izmedu punkerskog temeljnog "uradi sam" koncepta i modnog "napravljeno po mjeri" koncepta, izložba ce se baviti materijalima, tehnikama i ukrasima koji se povezuju sa stilom anti-establišmenta, a izlošci ce biti upotpunjeni video i zvucnim materijalima vezanim uz punk.

"Karakteristican potpis punka koji objedinjuje eksperimentalan i slobodan izraz, rezultat je umjetnickih pravaca kao što su dadaizam i postmodernizam", kazao je izvršni direktor muzeja Metropolitan Thomas P. Campbell. "Zato ima smisla imati takvu izložbu u muzeju koji takoder prikazuje proizvode tih pokreta. Dapace, upravo je taj dijalog izmedu umjetnosti i mode ono što naš Costume Institute cini tako jedinstvenim", dodao je.

Izložba ce biti otvorena do 11. kolovoza 2013. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter