Punk nije moda nego stav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Punkerska nova godina, kako neki nazivaju Monteparadiso Hardcore Punk Festival koji je ove godine proslavio svoj već 25. rođendan, protekla je uspješno. I ovaj put publika se iz cijele Europe uputila k Puli i dvorištu Rojca kako bi dala podršku bendovima i svojoj braći i sestrama po punku, hardcoreu i sličnim pravcima.

Stari znanci

Nastupilo je ukupno 20 bendova, a prvu večer publiku su prodrmali Sick Crap, Antidotum, The Mild, 3deutige Aussage i dva benda iz SAD-a kao headlineri, a to su bili Stalag 13 i Know.

Drugu večer otvorili su Vasko Atanasoski, a nastavili Pestarzt, Open Wounds, Obscene Revenge i Absorber. Predzadnji bend druge večeri, francuski Breakout nisu dugo bili na bini, očito im nije bio dan, a publika je čekala svoje stare znance Vitamin X koji su ih razmrdali.

Glavno ime treće večeri i jedno od glavnih imena festivala bili su OI Polloi iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su i ovdje pokazali da su jako ime koje publika cijeni. U Pulu su stigli prilično nabrijani i ljuti na fašiste, homofobe, nacionaliste, policajce, Brexit i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kojoj su uz glasnu pomoć publike uputili neke ne baš prijateljske poruke. Publika i oni našli su se na istoj valnoj dužini, a prije njih nastupili su žestoki Doom, također iz UK-a, a zasvirali su još i Fonija, Herida Profunda, Choix, Beton i A New Scar.

Ne samo glazba

Kao i obično, Monteparadiso festival nije samo muzika. U unutrašnjem dvorištu Rojca, nasuprot bine niti ove godine nisu izostali brojni štandovi s majicama, bedževima, aktivističkom literaturom ili pak besplatnim kondomima. Na jednom od transparenata piše "Punk nije moda nego stav", pa iako nije nedostajalo crnih hlača, majica i prsluka s pripadajućim kaiševima, pirsinzima, tetovažama, živopisnim frizurama i ostalim, taj se stil na festivalu nije nametnuo kao uniforman. Bilo je tu svega, svatko je mogao doći odjeven onako kako se osjećao bez onog osjećaja da tu ne pripada jer je kao i uvijek važna bila dobra volja. Dakako, tu su i nezaobilazni šankovi s cugom i hranom, a onom kome je u dvorištu bilo malo pretijesno jer zbilja je proteklih dana bilo iznimno vruće, ili ako netko nije imao za ulaznicu, mogao se družiti i u vanjskom dvorištu gdje su neki kampirali. Bez previše formalnosti, a opet sve dosta dobro organizirano, bez suvišne nervoze i uz bendove koji su se na bini strogo držali rasporeda. Doduše, bilo je tu i tamo nekih sitnih kašnjenja, ali ništa strašno. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter