Punk ne poznaje recesiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga vecer Monteparadisa u festivalskom izdanju na kakvo smo naviknuli. Bina na otvorenom, unutrašnje dvorište krcato. Ako bi se vukle paralele s prošlom godinom, vec u cetvrtak, uvodne veceri, bilo je više posjetitelja nego do prošlogodišnje završnice. Punkerski d.i.y. (uradi sam) princip ne poznaje recesiju.



Glazbenu je vecer otvorio bend koji je nastupio i noc prije, ali zbog pomaknute satnice svirajuci tek 15-ak minuta pa je petak bio prilika da se brazilski Social Chaos publici konkretnije predstave. U slicnom hardcore tonu nastavili su Declaration iz Zagreba te njemacki veterani Corrosive.

Ovu godinu obilježili su underground glazbeni povratnici, a sinoc nakon osmogodišnjeg izbivanja s bine Monteparadiso festivala nastupili su slovenski Scuffy Dogs i Fakofbolan. Uz novog basistu, ove godine ponovno okupljeni Scuffy Dogs, energicno su odsvirali oba dosad izdana albuma, a svirku je pratila masovna punk caga.



Nakon njih, pulski Fakofbolan. Ponovno okupljeni krajem prošle godine nakon niza povratnickih koncerata, u Puli - šecer na kraju. U 45-minutnom koncertu hit do hita, a FOB-u ih ne fali, agresivna glazba i himnicni tekstovi. Pjesmom "Ulica" završavaju nastup, uz pratnju, što se njihovih koncerata tice, nezaobilaznih baklji koje su se preksinoc palile u nekoliko navrata.

Na bini, onako kako prilici mainstream zvijezdama, više redara no clanova benda. Kažu, da se ne oštete kablovi. Cinjenica je ipak da se publika još više raspameti kad se koji od njihovih "predstavnika" docepa mikrofona. Slucajno parodijska ili pak sugestivna scena kad na kraju i redari hvataju mikrofon i pjevaju omiljene stihove. U svakom slucaju, publika i F.O.B. u kombinaciji - uvijek spektakularni.



Nakon metal HC punk intermezza uz Belgijance Visions of War ponovno nastavak i evociranje vrhunca scene 90-ih uz još jedne od ovdašnjih aktera - osjecki Debeli Precjednik. Stilski zaokret, buduci da su oni melodicni punk bend, pjesme od angažiranih do ljubavnih, obožavatelje su iznenadili svirajuci i neke od starih pjesama poput Nights underneath your window.

Iako su prve kapi krenule vec za nastupa F.O.B.-a, kiša je bila blagonaklona prema bendova pa je pljusak poceo iza 2 ujutro poremetivši još jednu maratonsku punk vecer. No, ništa zato, zaklon i zabava tražili su se u improviziranim skloništima, tunelima, hodnicima, šankovima…


Podijeli: Facebook Twiter