Punionica za električne automobile u Novigradu

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, po prijavi Grada Novigrada na javni poziv za sufinanciranje projekata poticanja čistijeg transporta odobrio je financijska sredstva koja će se u 2016. iskoristiti za postavljanje stanice za punjenje vozila na električni pogon u sportskoj zoni Marketi, odnosno na javnom parkiralištu uz sportsku dvoranu. Punjenje vozila u prvoj će fazi za sve korisnike biti besplatno, odnosno troškovi električne energije snosit će Grad. Potom, ukoliko interes i korištenje, a samim time i troškovi električne energije značajno porastu, razmatrat će se eventualnom uvođenju naplate.

Punionice za električna vozila ključan su infrastrukturni element za distribuciju alternativnih goriva i kao takve izuzetno važne za njihovo prihvaćanje od strane potrošača. Poboljšanje infrastrukture je preduvjet za masovnije korištenje električnih i tzv. "plug-in" vozila, čime se osigurava smanjenje emisije CO2 i štetnih ispušnih plinova u atmosferu.

Ovim se projektom nastoji povećati turistička privlačnost destinacije, a trenutno je u Istri postavljeno pet punionica za vozila na električni pogon i to u Puli, Rovinju, Poreču, Lovranu i Labinu. Postavljanje punionice u Novigradu dat će dodatnu vrijednost ovdašnjoj turističkoj destinaciji i omogućiti svim vlasnicima električnih i hibridnih vozila da bezbrižno ljetuju ili prođu na proputovanju. K tomu Grad Novigrad ove je godine s ciljem poticanja čistijeg transporta nabavio bicikl koji koristi komunalni redar za obavljanje svakodnevnog posla, a prethodnih godina Grad je nabavio bicikle i za djelatnike gradske knjižnice i vrtića. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter