Punih 19 godina trajalo suđenje za grupno silovanje

Sudsko vijeće zaključilo je da su se silovatelji dogovorili (ilustracija)
Sudsko vijeće zaključilo je da su se silovatelji dogovorili (ilustracija)

Pet puta morala se prisjećati kako su je četvorica mladića silovala tog ljeta. Uvijek iznova prepričavala je mučne detalje iz parka na periferiji Zagreba. Ustrajala je kod svoje priče i ponavljala da je bila njihova nedužna žrtva. Dva puta sud joj nije povjerovao. Dva puta sva četvorica su proglašavana nevinima. Nije bilo dokaza za njihovu krivnju, za seksualno grupno iživljavanje nad maloljetnom djevojkom.

No, sada je sud odlučio drugačije. Zaključeno je da su dvojica 38-godišnjaka i jedan 44-godišnjak prije punih 19 godina silovali djevojku, i to sva trojica zajedno, u nekoliko navrata. Zato su i osuđeni na tri i pol, tri te dvije godine zatvora. Presuda za sada nije pravomoćna pa nije isključeno da će njihova žrtva još jednom morati svjedočiti kako su je presreli krajem srpnja 1993. godine negdje za ponoći.

Koliko je željela da njezini zlostavljači budu kažnjeni govori i scena s jednog od ranijih suđenja kada im je vijeće izreklo oslobađajuću presudu. Naime, čuvši to skočila je na jednog od optuženika i snažno ga ošamarila uz povik: "Dabogda se i vašoj djeci dogodilo što i meni".

- Govorila sam mu da me pusti na miru, no on me opsovao i nekoliko me puta ošamario. Naredio mi je da se skinem i tada me silovao. Ubrzo se pojavio i njegov prijatelj. On je u međuvremenu umro. Sjećam se da ga je pitao: "Hoćeš li i ti". Još sam bila u šoku i uplašena. Nisam mu se uspjela oduprijeti. I on me silovao, zabilježene su potresne riječi žene koja je svjedočila o strahoti što ju je davnog ljeta, kao maloljetna djevojka proživljavala.

No, tu njezinoj noćnoj mori nije bio kraj. I iduće večeri trojica prijatelja zaskočila su je na prečici između dvije ulice. Sudsko vijeće zaključilo je da su se dogovorili. Da su skovali plan da svoju sumanutu seksualnu želju zadovolje upravo s ovom djevojkom. Odveli su je do obližnjih garaža i sva trojica redom silovala.

- Nešto kasnije do garaže je stigao i četvrti mladić, prisjećala se svjedokinja dodajući da ju je on prisilio da ga zadovolji, a ona je, uplašena, to i učinila.

- Na putu do kuće sustigao me svojim automobilom. Naredio mi je da uđem te me odvezao do jednog pustog i neosvijetljenog mjesta. Bila je to neka livada. Morala sam izaći i nasloniti se na poklopac motora... Ponovno me silovao, rekla je svjedokinja. (piše A. RAIĆ KNEŽEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter