Puna Valdibora plovećih hotela


Najave ravnatelja Lučke uprave Rovinj Donalda Schiozzija, prema kojima će iz godine u godinu rasti broj uplovljavanja kruzera i jahti u sjevernu luku Valdbora, a time i posjetitelja i gostiju koji s morske strane dolaze i posjećuju Rovinj, ostvaruju se. Naime, do sada je u Rovinj uplovio četrdeset i jedan kruzer s ukupno 11.893 putnika, dok ih je lani u istom periodu bilo 39 i to s 10.124 putnika.

Do kraja godine 60 kruzera

- Uz ovo povećanje, ono što veseli je to da ovi brojevi nisu konačni, jer se do konca godine očekuje ukupno 60 kruzera s međunarodnih kružnih putovanja, kojima je Rovinj jedna od omiljenih destinacija, veli Schiozzi i dodaje da se posljednji ljepotan očekuje 31. listopada.

Uz to što su Rovinjci već navikli na ploveće hotele usidrene uz gat Valdibore, ili usidrene u njenoj luci, prošlotjedni je prizor s čak tri kruzera izazvao brojne poglede i škljocanje fotoaparata. I dok se "Seadream I", u vlasništvu Seadream Yacht Cluba, dug 105 metara, s devedeset i jednim putnikom i jednakim brojem članova posade ljeskao u punom sjaju na moru, baš kao i prekrasan "Star Clipper", u vlasništvu istoimene tvrtke, i u "društvu" 140 putnika, posebne uzdahe, svojim gabaritima i luksuzom, mamio je "Le Lyrial" koji je doplovio iz Pule, a nastavit će za Veneciju.

Naime, riječ je o brodu u vlasništvu Companie du Ponant, dugom 142 metra na kojem se odmara 205 putnika koje opslužuje 142 člana posade. Uz ove ljepotane usidrene u sjevernoj gradskoj luci Valdibora, valja imati na umu da je i pitoreskna gradska luka bila domaćin za još dvadeset i dva kruzera u domaćoj plovidbi s ukupno 298 putnika.

Obnovljen obalni zid luke

Jedan od razloga ovogodišnje cvjetanja kruzer turizma zasigurno je i dobro pripremljena infrastruktura, kao i sama opremljenost luke. Valja podsjetiti i na činjenicu da je sjeverna luka Valdibora, u prvom polugodištu i svojim najvećim dijelom, sanirana. U njenu je sanaciju utrošeno oko 115 tisuća eura, a Rovinj ih je najvećim dijelom namaknu putem projekta Europe Adriatic Sea-Way iz fondova EU-a, iz kojeg je osigurano nešto više od 98 tisuća eura.

- Odlični ovogodišnji rezultati dijelom su ostvareni i zbog ulaganja u sanaciju operativne obale, konkretno, rekonstrukcije obalnog zida za privezivanje i naslanjanje plovila s čime smo osigurali i dolazak većeg broja criusera i putnika, rekao je ravnatelj Lučke uprave Donald Schiozzi. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter