Puna riva folklora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijepo je bilo u Rapcu, do videnja u Barceloni - parafrazirajuci davnu olimpijsku pjesmu pozdravile su se folklorne skupine koje su u petak i subotu nastupile u Rapcu na sedmoj Medunarodnoj smotri folklora u organizaciji IGF-a, Svjetskog saveza folklornih udruga i skupina, ciji su suorganizatori bili Grad Labin i Turisticka zajednica. Na rabackoj rivi pred punim gledalištem nastupilo je dvadesetak folklornih grupa, vecinom iz Italije, te iz Litve, Estonije i Madarske, a istarske narodne plesove, glazbu i nošnje uspješno su predstavili raški RKUD Rudar i kršanski KUD Ivan Fonovic Zlatela.

Nakon svecanoga defilea i zajednicke koreografije plesnih parova iz svih skupina, publici se oba dana obratio i predsjednik svjetskog saveza Lillo Alessandro, koji je zahvalio domacinima na gostoprimstvu ne skrivajuci zadovoljstvo videnim, iako su nastupi zbog okupljanja svih sudionika prilicno kasnili. Nakon kratkog uvoda voditeljice programa Tanje Škopac o djelovanju i repertoaru folklornih skupina u zadanom vremenu od osam minuta folkloraši su se predstavila po jednim ili dvama plesovima, a koreografi su se za ovu prigodu uglavnom odlucili za starije narodne plesove, plesove udvaranja, neizbježnu talijansku tarantelu, a drugoga dana smotre posjetitelji su imali priliku vidjeti i atraktivan rekvizit "palo dell'amore", "ballarella valligiana", ples povezan s radovima u polju. Suvremeniji izricaj njeguju Estonci, cija je skupina Soleke pokazala i neke elemente baleta uz moderniju glazbu, a pravu raskoš nošnji, kako ženskih tako i muških, prezentirali su gosti sa Sardinije iz skupine Sinnai.

Uz izvrstan nastup jedinog hrvatskog profesionalnog ansambla Lado, što je ljetos na istome mjestu oduševio brojne turiste, ali i stanovnike Labinštine, i ova smotra pokazala je da je upravo izvorna pucka baština najbolji ambasador svake zemlje, a nema sumnje da ce slika rasplesanog Rapca obici svih 48 zemalja na pet kontinenata koje okuplja IGF.


Podijeli: Facebook Twiter