Puna placa za praznu ordinaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan pacijent - puna glavarina, model je koji bi se, najvjerojatnije od pocetka 2011. godine, poceo primjenjivati u ordinacijama obiteljske medicine. Prema prijedlogu koji ce se pocetkom iduceg tjedna naci na upravnom vijecu HZZO-a, obiteljski lijecnici dobit ce povlastice o kakvima na pocetku Milinoviceve zdravstvene reforme nisu ni sanjali.

Tako bi buduci lijecnik koncesionar mogao otvoriti ordinaciju vec s jednim prijavljenim pacijentom, s tim da bi u sljedecih godinu dana morao prikupiti minimum od 625 pacijenata te tri godine poceka da dode do prosjecnih 1.250 pacijenata. Tek nakon cetiri godine primanja pune glavarine, od prosjecnih 350.000 kuna godišnje, lijecnik koji ne uspije doseci taj standard izgubio bi koncesiju.

Ovakav predloženi model, koji bi svakom obiteljskom lijecniku osigurao punu glavarinu neovisno o broju pacijenata, revoltirao je Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi, cija ga je predsjednica Spomenka Avberšek nazvala sramotnim rasipanjem novca svih hrvatskih gradana.

- Ovdje država financira privatnike našim novcem, a istodobno u sustavu zdravstva nemamo novca. Sindikat to nece prihvatiti - decidirana je Avberšek, koja traži da zdravstvena administracija odgovori na pitanje zbog cega se i kome za nerad placa puna glavarina i kako se može rasipati državni novac dok su na cestama traktori, a ljudi svakodnevno ostaju bez posla. Rijec je, tvrdi Avberšek, o teško stecenim proracunskim sredstvima cija je raspodjela "ocito dogovorena izmedu HZZO-a i KoHOM-a".

- HZZO se iz javne ustanove pretvorio u ustanovu monopolistickog tipa koja zastupa privatnike - zgraža se Avberšek, koja smatra nedopustivim da u sustav koncesija ulaze i prostori domova zdravlja.

Obiteljski lijecnici od pocetka 2009. godine traže da im se isplacuje puna glavarina neovisno o broju pacijenata jer je u protivnom, kako tvrde, više od 500 ordinacija obiteljske medicine pred bankrotom. Ministar Milinovic stoga je i odustao od svog koncepta 80 posto fiksne glavarine, dok bi se ostatak placao po ucinku.


Podijeli: Facebook Twiter