Puna mi Pula: Večer čarobnih nota

Teranke su nastupile posljednje
Teranke su nastupile posljednje

Deveta smotra klapa "Puna mi Pula" održana je pred brojnom publikom u pulskoj Zajednici Talijana. Kako je i najavio voditelj, mladi pulski diplomirani glumac Franjo Tončinić koji je ležerno vodio kroz program "bit će ovo večer čarobnih nota i prekrasnih skladbi".

Led je probila muška klapa Bukaleta iz Pazina. Osnovani su kao udruga klapa Sveti Petar te pod tim imenom djeluju sve do 2011. godine kada mijenjaju ime i sjedište udruge u Klapa Bukaleta iz Pazina. Dvije godine uzastopce dobitnici su nagrada na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu u Crnoj Gori. U klapi trenutno djeluje sedam članova, a umjetnički voditelj je Danijel Dražić.

Pokazali su siguran nastup i uigranost otpjevavši razne skladbe od "Kad sam bio na tvom grobu", "Ponoć je mila moja majko" i  "Spomeni se jedno vrime".

Nakon njih uslijedila je ženska klapa Hreljin iz Hreljina, koju od samih početaka vodi iskusni poznavatelj klapske pjesme Ivan Nino Načinović.

Hreljanke kao svoje najveće uspjehe navode pobjede na Festivalu sjevernojadranskih klapa u Senju, zlato na natjecanju komornih zborova u Petrinji te nagradu za najbolju interpretaciju na istom i drugo mjesto te nagradu Brkica na Festivalu klapa Istre i Kvarnera.

Njihov je nastup također bio vrlo uigran, usklađen i uvježban. One su pak izvele "Uvik ću te svojim zvati", "Kaleto moja draga", a poseban su aplauz publike izmamile za "Oči boje lavande".

Voditelj Franjo Tončinić je Mješovitu vokalnu skupinu "Nešpula" najavio kao popularna pulska lica. Oni djeluju od listopada 2006. godine u sastavu KUD-a "Matko Brajša Rašan", a sama postava glasova je specifična upravo po tome što tenorsku dionicu pjevaju ženski glasovi.

Ove godine Nešpula je na međunarodnom natjecanju zborova u Tuheljskim toplicama osvojila zlato u folklornoj kategoriji, a za 15 dana putuju na Maltu gdje će na međunarodnom natjecanju predstaviti svoju zemlju u najboljem pjevačkom smislu.

Njihovi su nastupi vrlo sugestivni, i sa scenskoga gledišta, a izveli su "Rusulica" (Joško Čaleta/Rajmir Kraljević), posebno dojmljiv ABBA-in hit "Take a chance on me" i "Priča od radića" (Branka Starca), koju su uprizorili vrlo duhovito.

Ženska klapa Kastav osnovana je u proljeće 1994. godine od kada kontinuirano djeluje. Klapa je od svojih početaka usmjerena na očuvanje folklorne baštine, posebno one glazbene, tako da njeguje narodne napjeve svoga kraja, dakle Hrvatskog primorja i Istre, ali i one dalmatinskog podneblja.

U njihovom aranžmanu vrlo je melodiozno zvučala istarska narodna "Oj, Tonina" u obradi Josipa Kaplana, potom je uslijedila Brešanova i Magdićeva "Da je meni voja tvoja", a za kraj "Iznad oblaka" Marijana Jelenića i Gabrijele Galant Jelenić.

I sljedeći gosti došli su s riječkog područja, preciznije iz Rijeke, a radilo se o muškoj Klapi Flumen koja djeluje tek godinu dana. Iz izbora repertoara vidljivo je da njeguju tradicijski izričaj u klapskom pjevanju, a ne bježe ni od modernijeg pristupa uz instrumente.

Otpjevali su "Vrati se mili Čale", "Znaš neviro ili Zemlja" i "Šetala se Jelica i Ive ili Loza u Škripu".

I za kraj nastupile su izvrsne Teranke. Ženska klapa Teranke osnovana je u jesen 2002. godine u sklopu Puhačkog orkestra grada Pule, pod čijim okriljem i djeluje. Teranke u svom repertoaru njeguju dalmatinske klapske pjesme, istarsku pjesmu, gospel ili crnačku duhovnu glazbu, obrade popularnih skladbi i evergrina kao umjetničke kompozicije modernijih sadržaja. U ovih jedanaest godina djelovanja održale su preko 500 javnih nastupa. Teranke postižu zapažene uspjehe, priznanja i nagrade diljem svijeta. I ovoga su se puta predstavile u najboljem svjetlu, pokazavši vrsne glasovne mogućnosti i uigrani nastup, izvrsno se nadopunjavajući na sceni.

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Grada Pule, Puhačkog orkestra grada Pule, Istarske županije-Upravnog odjela za kulturu i Turističke zajednice grada Pule. (V. BEGIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter