Puna Arena za kraj sage o Harryju Potteru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc svim prognozama koje su predvidale olujno nevrijeme, istarska premijera posljednjeg nastavka sage o Harryju Potteru sinoc je održana pred dupkom punom Arenom.

Uz konstantnu prijetnju kiše, gotovo neprekidno sijevanje i snažan, na udare olujan vjetar, što se zapravo neobicno dobro uklopilo u cjelokupnu mracnu atmosferu, oko 7.000 tisuca ljudi - djece, mladih, ali i onih malo starijih, napeto je pratilo dvosatni završetak jedne od komercijalno najuspješnijih filmskih prica ikada.



Gotovo sva sjedeca mjesta popunila su se još tijekom projekcije prvog filma veceri "Duh babe Ilonke", stoga su mnogi koji su kasnije došli odlucili kampirati na šljuncanim površinama u Areni, popunivši gotovo sav slobodan prostor.

Uz veliki aplauz, nekoliko minuta prije ponoci napokon je prekinuto dugotrajno išcekivanje te je prica o mladom carobnjaku Potteru napokon dobila svoju filmsku završnicu. "Harry Potter i darovi smrti, 2. dio" u režiji Davida Yatesa osmi je film iz serijala koji je poceo prije tocno deset godina filmom "Harry Potter i kamen mudraca" (istoimena je knjiga objavljena 1997.).



Oni koji nisu citali ili gledali prethodne nastavke o Potteru vjerojatno nece puno toga pohvatati buduci da se prica drugog dijela nastavlja tamo gdje je naprasno prekinut prvi dio "Darova smrti". Harry (Daniel Radcliffe), Hermiona (Emma Watson) i Ron (Rupert Grint) krecu u napetu potragu za posljednja tri horkruksa kojima ce napokon dokrajciti Onog Cije Se Ime Ne Smije Izgovoriti - Lorda Voldemorta (Ralph Fiennes).

Kroz vožnju u vrtoglavoj podzemnoj željeznici u carobnjackoj banci Gringotts, preko bijega na ledima sivog zmaja koji riga vatru nad panoramom Londona pa sve do konacnog ponovnog dolaska u dvorac Hogwarts, fabula postepeno dovodi do finalnog obracuna izmedu sila dobra i zla.

A u tom okršaju malo što je ostalo citavo - dvorac Hogwarts je u potpunosti u ruševinama, a upravo u tom dijelu do izražaja u potpunosti dolaze kompleksni specijalni efekti koji su jedan od najboljih aduta filma.

Radnja filma vjerno prati detaljnu pricu knjige, što je i jedan od razloga što je posljednji nastavak (osim, naravno, zarade) podijeljen u dva dijela, da Potterovi poklonici ne bi bili uskraceni za potpun celuloidni doživljaj, koji je uostalom jedini od svih dosadašnjih filmova o mladom carobnjaku snimljen u 3D tehnici.


Podijeli: Facebook Twiter