Pumpkin pie baš za američku pitu

Pumpkin pie je mješavina začina namijenjena slatkim jelima
Pumpkin pie je mješavina začina namijenjena slatkim jelima

Osim uobičajenih i svakodnevnih začina što ih upotrebljavamo u pripremi jela, posljednjih godina sve više se koriste i donedavno nepoznati ili vrlo rijetki začini koji se bez većih teškoća mogu kupiti ne samo u specijalnim prodavaonicama već i supermarketima.

Mnogima je nepoznato i to da postoje i neke mješavine začina koje su uglavnom podijeljene po kontinentima odakle dolaze. Enciklopedija začina i začinskih mješavina mješavine začina podijelila je sljedećim redoslijedom: Afrika i Bliski istok, Azija, Amerika i Evropa. Sve skupa tridesetak mješavina, a zanimljivo je da je među evropskim mješavinama začina svoje mjesto našla i naša popularna Vegeta.

Mješavinu začina Afrika i Bliski istok čine: baharat, berbere, dukka, haraisa, hawaij, qualat dakka, ras el Hanout, tabil i zahtar. Aziji pripadaju: adjika svanuri marili, chaat masala, chaunk, curry, garam masala, gomashio, khmeli-suneli, pet začina, panch phoran, sambaar, sambal i shichimi togarashi. Američki kontinent čine ove mješavine: adobo, shili, jerk, mole, oldbay i pumpkin pie, a staru damu, Evropu, čine: bouquet garni, fines herbes, herbes de Provence, quatre epices, Vegeta i Worcestershire umak. Tko bi rekao da ima toliko začina?

Pumpkin pie je mješavina začina iz SAD-a, a odabrala sam je jer je među rijetkima uglavnom namijenjena slatkim jelima koja u ovo predblagdansko vrijeme imaju poseban značaj. Kako se navodi u Enciklopediji začina, dobila je ime po piti od bundeve, a može sadržavati neke ili sve od sljedećih sastojaka: cimet, đumbir, muškatni oraščić, muškatni cvjetić, klinčić i piment.

Vlastitu mješavinu možete napraviti ovako: pomiješati jednu četvrtinu šalice cimeta s dvije žlice mljevenog đumbira, jednom žlicom muškatnog oraščića i 1 žlicom mljevenog klinčića.

Baš kao i ova mješavina začina naziva se i kolač od bundeve, vrlo omiljen u Americi.

Nadjev je pjenast, bez direktnog okusa bundeve, a začini se ne osjećaju ponaosob pa ukus što ostaje nakon zalogaja daje posebnu kompleksnost različitih, nepcima vrlo dragih okusa. Kolač se poslužuje hladan uz malo tučenog vrhnja, a podsjeća na klasičnu pitu budući da se radi od prhkog tijesta kojem se doda kao nadjev izmiksano meso od bundeve s krem sirom i začinima. Oni koji su ga probali, kažu da je za prste polizat. (Vesna MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter