Pume zadržane u pritvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su u srijedu ujutro pred istražnim sucem šutjeli, tijekom policijskog ispitivanja neki su od sedmorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade osumnjicenih za ratne zlocine u Mliništima u akciji «Maestral» potvrdili da su bili u streljackom vodu koji je likvidirao šestoricu zarobljenih srpskih vojnika, ali su se branili «da su namjerno promašivali». Zlocin je priznao tek Nenad Jurinec.

Sedmorica bivših Koradinih boraca dovedena su u srijedu u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu gdje su u nazocnosti branitelja po službenoj dužnosti odbili iznositi obranu, a samo je Jurinec, koji je prema neslužbenim informacijama na policiji govorio cak deset sati, ostao pri svom priznanju.

Pored njega, uhiceni su i dovedeni istražnom sucu Emil Crncec, Tihomir Šavoric, Antun Novacic, Robert Precehtjel, Goran Gaca i Robert Berak. Sve su ih tijekom prijepodneva ispitivali istražni suci Boris Ivancic i Zdenko Posavec. Doznaje se da je dio osumnjicenika tvrdio da se «to nije dogadalo tako kako piše u kaznenoj prijavi», ali svoje tumacenje pred istražnim sucem za sada nisu dali. Nakon ispitivanja odredeno im je zadržavanje u pritvoru.

Jedini koji je u potpunosti suradivao sa službenim organima je Jurinec, koji je, prema rijecima ljudi koji su ga vidjeli u posljednjih 48 sati, u potpunosti psihicki slomljen. Cini se da je iz njega u desetak sati svjedocenja pred policijom i tužiteljem izašlo sve o cemu je šutio godinama.

U kaznenoj prijavi se kao inicijator likvidacije šestorice srpskih zarobljenika, predvodenih potpukovnikom Radoslavom Lakicem, navodi pokojni zapovjednik 7. gardijske brigade Puma Ivan Korade. Time je i kaznenom prijavom potvrdeno govorkanje koje se vec duže vrijeme provlaci: da je upravo sam Korade stajao iza tih likvidacija.


Podijeli: Facebook Twiter