Pume osumnjicene za ubojstvo zarobljenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak bivših pripadnika 7. gardijske brigade Pume danas je bilo na kriminalistickoj obradi pod sumnjom da su u lipnju 1995. godine na podrucju Glamockog polja pocinili ratne zlocine nad zarobljenim vojnicima Republike Srpske. Na kriminalistickoj obradi su, medu ostalima, i brigadir Emil Crncec, nedavno umirovljen s dužnosti zamjenika nacelnika Uprave za operativne poslove Glavnog stožera, te umirovljeni pukovnik i gradski vijecnik HSP-a u Ivancu Tihomir Šavoric.

Ravnateljstvo policije jucer je službeno potvrdilo da je u suradnji s Vojnom policijom Ministarstva obrane, policijskim upravama zagrebackom, bjelovarsko-bilogorskom, osjecko-baranjskom, karlovackom i varaždinskom, a u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, zapocelo kriminalisticke istrage nad više osoba zbog ratnog zlocina. Drugo ništa nisu željeli komentirati.

Radi se o djelovanjima u akciji «Maestral», a 9. lipnja pripadnici Puma su u zasjedi zarobili petoricu vojnika RS-a, medu kojima je najveci cinom bio potpukovnik Dragoslav Lekic. Nakon tog zarobljavanja petorici vojnika gubi se svaki trag. Prema bosanskim medijima, vlasti današnje Republike Srpske, ali i Haaški tribunal, u posjedu su svjedocenja nekadašnjeg pripadnika Puma Josipa Bracuna, koji je tijekom zarobljeništva u srpskom logoru ispricao da je vidio zarobljavanje Lekica, koji je s još cetvoricom vojnika RS-a nakon toga uguran u vozilo HV-a te su živi prevezeni u Glamoc, gdje je bilo operativno središte 7. gardijske brigade u toj akciji, a gdje je glavni zapovjednik bio Korade.


Podijeli: Facebook Twiter