Pulu u Bologni predstavlja Margareta Peršić

Margareta Peršić
Margareta Peršić

Nakladnici hrvatske dječje knjige, pisci i ilustratori nastupit će po osmi put na Sajmu dječje knjige u Bologni, koji je ove godine naročito zanimljiv - Sajam slavi 50. godina, a Hrvatska je počela s pripremama za 2015. kada će biti zemlja gost u Bologni.

Programski dio nastupa potpomognut sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizira Hrvatska dječja knjiga - Grupacija nakladnika hrvatske dječje knjige. U svrhu priprema za 2015. na hrvatskom će štandu u paviljonu 30 (D1) biti postavljena izložba "Knjiga - skulptura".

Svaka knjiga će predstavljati jedan hrvatski grad, a svaki će ga umjetnik prikazati na svoj način. 

Zagreb će predstaviti Barbara Zlopaša, Bjelovar Irena Jukić Pranjić, Rijeku Zdenko Bašić i Saša Jantolek, Pulu Margareta Peršić, Osijek Dražen Jerabek, Slavonski Brod Tomislav Tomić, Vukovar Andrea Petrlik Huseinović, a Varaždin Jelena Brezovac i Maja Vrban.

Predstavnica Zadra bit će Ana Kadoić, Šibenika Zdenka Bilušić, Splita Hana Lukas Midžić, a Dubrovnika Ivana Guljašević.

Margareta Peršić rođena je u Zagrebu 1976. gdje je završila Pedagošku akademiju 2000. godine, diplomiravši na temu "Priča, slika, slikovnica". Od osnovne škole pa do danas aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u kreativnom radu s bojama, slikarstvu, izradi igračaka i lutaka te uređenju prostora.

Margareta je sudjelovala na mnogim projektima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu te vodila razne lutkarske i likovne radionice. Aktivna je članica ULUPUH-a i HZS-u. Imala je nekoliko samostalnih te mnoštvo grupnih izložbi.

Predstavljanje ilustratora izuzetno je važno u Bologni, jer 2015. godine kao i svaka zemlja gost, Hrvatska će se predstaviti velikom izložbom ilustracija.

U Bolognu putuju tri autora: Saša Jantolek, koji je ove godine autor naslovnice kataloga, Margareta Peršić i Zdenka Bilušić te Koraljka Kos Jurčec koja će predstaviti HBI - Hrvatski bijenale ilustracije. Pored knjige-skulpture, svaki će se ilustrator na svoj način predstaviti u katalogu. Pored ilustratora u katalogu će biti predstavljeni i pisci knjiga za djecu te nakladnici. Na štandu će svoja djela izložiti: Algoritam, Dječja knjiga, Evenio, Ibis grafika, Kašmir promet, Matica hrvatska - ogranak Dubrovnik, Naklada Uliks, Naša djeca i VBZ.

Osim tiskanoj knjizi, velika pažnja će biti posvećena i digitalnoj knjizi uz pomoć Planeta 9 (T-Com). Voditelj programa je Kašmir Huseinović.

Sajam počinje 25. ožujka i traje do 28. ožujka. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter