Pulu treba vratiti moru

Mirko Jurkić i Monika Udovičić (D. ŠTIFANIĆ)
Mirko Jurkić i Monika Udovičić (D. ŠTIFANIĆ)

Pulu treba brendirati kao top destinaciju, a grad vratiti moru. Sukus je to tiskovne konferencije koju su danas održali Monika Udovičić, kandidatkinja HDZ-a za županicu Istarske županije i Mirko Jurkić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Pule. Kako je navela Udovičić ona svoj program za bolji razvoj Istre bazira na tri glavne točke - razvoju poljoprivrede, turizmu i kulturi te socijalnoj i demografskoj politici.

- Europski trend je vraćanje turista u gradove, no u Puli se to nije dogodilo i ona nije iskoristila svoje potencijale u punom smislu kao što su to učinili neki drugi gradovi poput Šibenika, Zadra ili Splita. Pula nije iskoristila ono što ima, a to je prije svega more i bogata kulturna baština, i zato nam je cilj u budućem mandatu vratiti najveći istarski grad moru i njegovoj rivi, kazala je Udovičić.

Jurkić je pak podsjetio kako je bilo puno projekata na koji način Pulu vratiti moru i oživjeti pulsku rivu, no ništa se još uvijek nije pomaklo s mrtve točke.

- Upravo je jedna od točaka mojeg programa vraćanje Pule rivi jer smatram da more, koje nam je pod nosom, nije dovoljno iskorišteno. Pula je grad na moru koji nije okrenut moru i to moramo promijeniti. Napretka na rivi godinama nema, s jedne strane tu su i dalje tračnice, razbijene kamene ploče, a s druge strane riva se produljuje, a da se prvi dio uopće nije uredio i stoji neiskorišten, kazao je Jurkić i dodao kako bi i austrougarski arhitektonski biser, zgradu "komande" na rivi, trebalo bolje iskoristiti i to u turističke svrhe, a ne da su u njoj službe javne uprave.

Kao pitanje potegnulo se i pno Muzila za kojeg je Jurkić ustvrdio kako on zauzima gotovo 25 posto površine Pule, a građani bi sami trebali donijeti odluku što će na njemu biti, pritom više iskorištavajući javno-privatno partnerstvo.

- Govoreći o kulturi i turizmu mogu samo ustvrditi da Pula nije svoje povijesne i kulturne potencijale iskoristila u turističke svrhe, a koji bi se mogli iskoristiti za produljenje turističke sezone koja sada još uvijek traje od Uskrsa do rujna. Osim Amfiteatara koji je u službi turizma, ostali se potencijali Pule uopće ne koriste - od bisera arhitekture iz raznih razdoblja do austrougarskog naslijeđa poput utvrda koje bi trebalo urediti i staviti u funkciju turizma, zaključio je Jurkić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter