Pulsku cementaru kupio rođak suvlasnika Pirellija

Pulska cementara dobila je talijanske vlasnike
Pulska cementara dobila je talijanske vlasnike

Pulska tvornica cementa, koja je osnovana još 1926. i obilježava devedesetu obljetnicu, ima novog vlasnika. Naime, londonski fond Argus Capital Partners II prodao je koncern Calucem, u čijem sastavu posluje i pulska tvornica, milanskom fondu Ambienta. Inače, savjetovanje Ambienti je pružila Zagrebačka banka, članica talijanske UniCredit Grupa.

Na internetskoj stranici Ambiente je navedeno kako je riječ o vodećem europskom fondu privatnog kapitala usmjerenom na rast industrijskih ulaganja u tvrtkama koje se vode trendovima okoliša, a njihov Fond II podržan je od Europske unije kroz okvirni program konkurentnosti i inovacije.

Iz ureda u Milanu, Düsseldorfu i Londonu upravljaju sa sredstvima od preko 500 milijuna eura. Ambienta je do sada izvršila 22 investicije u području učinkovitosti resursa i kontroli zagađenja u cijeloj Europi. Na čelu Ambiente je Nino Tronchetti Provera, a čiji je bratić Marco Tronchetti Provera poznat kao značajan suvlasnik Pirellija i Telecoma Italije.

Prilikom kupnje Calucema, Nino Tronchetti Provera je poslao priopćenje medijima u kojem je naveo kako ta kupnja predstavlja sposobnost razumijevanja niše poslovanja sa snažnim, ali ne odmah vidljivim utjecajem na okoliš, na čelu s vrhunskim i dokazanim menadžerskim timom. (P. GREGOROVIĆ)

 

 

 

    


Podijeli: Facebook Twiter