Pulskom odvjetniku Jošanovicu uvjetna kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Korupcijska afera u koju je umiješan voditelj pisarnice Kaznenog odjela Vrhovnog suda Hakija Rizvic dobila je svoj pravorijek. Na nagodbu s USKOK-om pristala su dvojica odvjetnika, Predrag Jošanovic i Gordan Nižic, koji su priznali da su davali mito Rizvicu. Obojica su kažnjena sa šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

Pulski odvjetnik Jošanovic 5. studenog 2009. Rizvicu je u jednom zagrebackom kaficu dao mobitel Nokia N97 vrijedan 6.000 kuna, da bi mu za uzvrat Rizvic iduci dan javio kakvu je presudu Vrhovni sud donio u slucaju troclane skupine krijumcara droge što ju je predvodio Momcilo Vujacic. Javio mu je kratko: "Jedna gore, jedna dolje", cime je opisao visine pravomocno izrecenih kazni. Sa suda je pak strankama ta odluka poslana tek 13. travnja 2010. godine.

I o presudi razbojnickom trojcu koji je u kolovozu 2002. opljackao poslovnicu Eurotoursa Rizvic je javio Jošanovicu 5. veljace 2010., mjesec dana prije nego što ju je Vrhovni sud i službeno poslao Županijskom sudu u Puli. Uputio je odvjetniku SMS sadržaja: "Jašarevic na dva mjeseca za opce dobro".

Zbog toga je Jošanovic kažnjen za davanje mita, a bivši voditelj pisarnice nije se zbog bolesti pojavio na sudu pa ce svoj pravorijek još neko vrijeme pricekati. Vrlo teško ce moci poricati optužbe buduci da je i drugi optuženik u ovom slucaju, zadarski odvjetnik Gordan Nižic, priznao svoju krivicu.

Naime, tijekom prisluškivanja istražitelji su 16. studenog 2009. godine u 15.43 sati uhvatili njegove rijeci upucene Rizvicu u telefonskom razgovoru: "...najviše vam hvala, jedan moj prijatelj vas pozdravlja, pa ce vas se sjetiti ovih dana...". Mjesec dana kasnije porucio mu je:"... cujemo se, stici ce neka božicnica ovih dana..." I u sijecnju 2010. godine javio mu je: "... poslat cu vam poštom jednu božicnu cestitku...".

Zahvalio je tako što mu je Rizvic u dva navrata javio u kojim su fazama zahtjevi njegovih klijenata za ublažavanje kazni te kakva je disciplinska presuda izrecena odvjetniku Marku Marinovicu. Dojavio mu je i odluke Vrhovnog suda u tri slucaja što ih je raspletao Županijski sud u Zadru. (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter