Pulskom inovatoru zlatna medalja u Iranu

Branimir Ružojčić nagrađen je za svoj električni motor s višeslojnim permanentnim magnetima
Branimir Ružojčić nagrađen je za svoj električni motor s višeslojnim permanentnim magnetima

Deset inovacija i deset medalja rezultat je prvog nastupa hrvatskih inovatora na Međunarodnom festivalu izumitelja, pokretača i inovatora koji je održan u Shirazu u Iranu, javljaju iz Hrvatske udruge inovatora. Među čak pet zlata, tri srebra i dvije bronce kojima su se ovjenčali hrvatski inovatori, po jedna od tih medalja pripala je inovatorima iz Istre.

Pulski inovator Branimir Ružojčić dobio je zlatnu medalju za svoj električni motor s višeslojnim permanentnim magnetima, ugrađenim u rotorski laminat, profiliranim za veći doprinos reluktancije ukupnom momentu motora. Fitoaromini, novi prirodni osvježivači i dezodoransi tvrtke Svijet biljaka iz Vodnjana i Mije Miljka nagrađeni su srebrnom medaljom, a Rovinjac Klaudio Šturman opet se proslavio svojim strojem za višerednu proizvodnju ćevapčića i keksa osvojivši brončanu medalju.

Uz njih, zlato su osvojila i bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, inovativni madrac Thermocare tvrtke Bernarda iz Nedelišća, telemetrijski hidrant zagrebačkih inovatora Igora Ignaca i Bore Markića te mljekomat tvrtke Letina inox iz Čakovca. Eterik - mobilna destilerija za preradu aromatičnog bilja u eterično ulje zagrebačke tvrtke Altpro i Farmakol ljekoviti sirupi tvrtke PIP iz Pisarovine dobitnici su srebrne medalje. Brončani je Karlovčanin Vladimir Tudić za inovaciju Arhes, ventilacijski rekuperator zraka s inovativnim bežičnim sustavom za nadzor i upravljanje.

Odličan je to uspjeh u konkurenciji 467 predstavljenih inovacija iz 19 zemalja, koje je ocjenjivao čak 40-eročlani međunarodni stručni žiri. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter