Pulskom i umaškom vodovodu 60 mil. € iz EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić predao je danas u Umagu ugovore o uslugama izrade studijsko-projektne dokumentacije, vrijedne 1,5 milijuna eura, čelnicima istarskih komunalnih poduzeća - Krešimiru Vedu iz umaškog 6. maja te Deanu Starčiću iz pulskog Vodovoda i Igoru Starom iz Herculanee, koji će biti nositelji investicija čija bi realizacija trebala početi 2018.

Riječ je ugovorima unutar odobrene operacije "Priprema projekata za sufinanciranje sredstvima strukturnih fondova EU-a u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama za aglomeracije  Savudrija - Umag - Novigrad i Pula-sjever".

Studijsko-projektnu dokumentaciju izradit će hrvatsko-britansko-slovenski konzorcij predvođen zagrebačkom tvrtkom Hidroprojekt-Ing (u konzorciju se nalaze i tvrtke WYG Savjetovanje iz Zagreba, WYG International Ltd. iz Velike Britanije te slovenski SL Consult).

Ukupna procijenjena vrijednost investicije u gradnju sustava upravljanja otpadnim vodama za aglomeraciju Umag - Savudrija - Novigrad iznosi oko 36 milijuna eura, dok je procjena za aglomeraciju Pula-sjever oko 25,5 milijuna eura.

Kako je istaknuo Plišićev zamjenik Danko Holjević, izrada te dokumentacije temelj je za dobivanje novaca iz fondova EU-a, a ukupna joj je vrijednost unutar ove operacije 7,4 milijuna eura. Sredstva za pripremu tih projekata osigurana su na način da će se 85 posto sufinancirati bespovratno iz sredstva EU-ovog IPA programa kroz plan Hrvatskih voda te 15 posto iz državnog proračuna, točnije iz Ministarstva poljoprivrede.

Plišić je objasnio da su investitori zapravo komunalna poduzeća i zato su im predali ove ugovore. Hrvatske vode u ovom slučaju imaju ulogu kontrole. Oni će zajedno s konzultantima koji su odabrani sada raditi feasibility studije i idejne projekte za uređaje za pročišćavanje i aplikaciju za prijavu na strukturne i kohezijske EU-fondove. Izgradit će se na novom sustavu svi potrebni uređaju za pročišćavanje, a bit će ih nekoliko.

Na presici su bili gradonačelnici Umaga, Pule i Novigrada Vili Bassanese, Boris Miletić, Anteo Milos i u ime Grada Vodnjana Emil Ferjančić, potom direktori spomenutih komunalnih poduzeća koji će biti krajnji primatelji novaca iz EU-a, Karmen Cerar iz Ministarstva poljoprivrede i voditelj EU-sektora u Hrvatskim vodama Robert Kartelo.

Bassanese je istaknuo u ime svojih kolega da su jako zadovoljni i ponosni što će im za sustav upravljanja otpadnim vodama stići čak 60 milijuna eura, što je uz onaj porečki koji uskoro kreće u realizaciju najvažniji projekt u zaštiti okoliša u Istri. Naveo je da s nestrpljenjem iščekuju početak realizacije, planiran za 2018. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter