Pulskom filmu "Čistina" nagrada u Bugarskoj

Kadar iz "Čistine"
Kadar iz "Čistine"

Na 74. svjetskom festivalu neprofesijskog filma UNICA 2012., koji se od 25. kolovoza do 1. rujna održavao u bugarskom gradu Ruseu, hrvatska filmska reprezentacija osvojila je najviše nagrada od 34 nacionalne selekcije. Hrvatskoj je tako pripala grupna nagrada, a u toj nagrađenoj selekciji nalazio se i dokumentarac "Čistina" Puljanina Vjekoslava Gašparovića, nastao u sklopu Pulske filmske tvornice. Najboljim filmom festivala proglašen je hrvatski kratki igrani film "Obid" Ivice Mušana, realiziran u radionici Béle Tarra u sklopu prošlogodišnjeg Splitskog filmskog festivala, a nagrađen je i animirani film "Vesla" Zdenka Bašića i Manuela Šumberca, koji je realizirala Kaskader produkcija iz Zagreba.

Nagrađenu hrvatsku selekciju na festivalu u Bugarskoj činili su još kratki igrani film "Nina, molim te" Barbare Vekarić u produkciji Akademije dramske umjetnosti, eksperimentalni film "Parallel Highways" Rina Barbira u produkciji Studija Barande iz Splita, a u jednominutnom programu prikazan je i "Instant Panic" Davida Bagarića.

Ovi su filmovi (osim Bagarićevog) nagrađeni i na 43. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva koja je prošle godine održana u Puli, jer se ona odvija po pravilima UNICA-e te se najbolji filmovi šalju na svjetsku smotru, što govori o kvaliteti prošlogodišnje pulske revije.

Hrvatski film bio je zapažen i na Svjetskom kupu jednominutnih filmova, gdje je film "Hoću bracu" Tomislava Starčevića osvojio srebrnu medalju. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter