Pulskom Centru za socijalnu skrb 30 dana za utvrđivanje odgovornosti


Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provelo je upravni nadzor u Centru za socijalnu skrb Pula i u Centru za socijalnu skrb Petrinja zbog slučaja ubojstva Denisa Pašića u Puli u svibnju. Utvrđene su nepravilnosti i pulski Centar je dobio naputke oko utvrđivanja odgovornosti u roku od 30 dana.

Iz Ministarstva su nam odgovorili da su o provedenim nadzorima sastavljena izvješća koja su dostavljena ravnateljima i upravnim vijećima centara. U Centru za socijalnu skrb Pula utvrđeni su propusti u radu i postupanju u predmetu 32-godišnjakinje, Chiare Pašić. Temeljem utvrđenih propusta naložene su Centru mjere s rokovima provedbe i naloženo je v.d. ravnateljici da provede postupak odgovornosti stručnih radnika koji su radili na navedenom predmetu, a upravnom vijeću Centra da provede postupak utvrđivanja odgovornosti v.d. ravnateljice. O navedenom su se dužni očitovati u roku od 30 dana od primitka izvješća. Kontrolnim nadzorom koji se provodi u primjerenom roku bit će provjerena provedba naloženih mjera.

Podnesen je zahtjev Hrvatskoj komori socijalnih radnika za provođenjem stručnog 
nadzora nad radom socijalnih radnika Centra koji su bili uključeni u slučaj. Nakon obavljenog stručnog nadzora Komora će ovo Ministarstvo obavijestiti o rezultatima. Tek po provedenom stručnom nadzoru od strane Komore moći će se utvrditi u kojoj mjeri su mogući propusti utjecali na tragičan događaj. Kćerki 32-godišnjakinje je pružena 
pomoć putem psihoterapije koju je organizirala obitelj djevojčice, a u nadležnom centru razmatraju i druge mogućnosti za pomoć djevojčici u prevladavanju traume. Psihološka pomoć je u Domu za odgoj djece i mladeži Pula pružena svim korisnicima i radnicima Doma putem tima za krizne intervencije koji je poslan od strane Ministarstva, jer je procijenjeno da se radi o visoko rizičnom događaju i da je radnicima ustanove potrebna pomoć stručnjaka.

U Centru za socijalnu skrb Petrinja, prema izvješću o provedenom izvanrednom upravnom nadzoru nisu utvrđeni propusti, poduzimano je niz mjera i aktivnosti u cilju zaštite prava i interesa maloljetnog djeteta za koje su bili nadležni i predmetnom Centru nisu naložene nikakve mjere.

Podsjetimo da je trogodišnji Denis Pašić pronađen mrtav 24. svibnja. Prvim pregledom tijela patolog je utvrdio da se radi o nasilnoj smrti te je policija pokrenula kriminalističko istraživanje nad majkom, 14-godišnjakinjom i nad 29-godišnjakom. Nakon ispitivanja na 
policiji, te potom u odvjetništvu u pritvoru je završila majka Chiara i 14-godišnjakinja sa sumnjom na optužbe za teško ubojstvo. (M. SARDELIN)



Podijeli: Facebook Twiter