Pulskoj zračnoj luci milijun kuna za uređenje okoliša

Najviše je novca dobila Zračna luka Pula (M. ANGELINI)
Najviše je novca dobila Zračna luka Pula (M. ANGELINI)

Ministarstvo turizma dodijelilo je nove bespovratne potpore u sklopu Fonda za razvoj turizma koji se punio novcem od naplate korištenja turističkog zemljišta. Ovaj se put dodijelilo 13 milijuna kuna za 28 projekata, od čega je u Istru išlo 3,8 milijuna kuna za sedam projekata.

Najviše je novca dobila Zračna luka Pula, i to 1,1 milijun kuna za krajobrazno uređenje aerodroma, milijun je išao TZ-u Istre za novi master plan razvoja turizma sa strateškim i operativnim marketinškim planom od 2015. do 2020. Po pola milijuna kuna  dobili su Općina Svetvičenat za dovršetak obnove i uređenja kaštela Morosini-Grimani te Općina Cerovlje za Kuću istarskih fresaka. Preostali novac dobili su Funtana i Rovinj za uređenje svojih plaža. Rovinj je dobio 440 tisuća za projekt uređenja plaže Val de Lesso te Punta Križ-Val de Castelan, a Funtana 350 tisuća za uređenje plaže od uvale Perila do Bijele uvale. 

- Ministarstvo turizma odabralo je 28 projekata kojima dodjeljujemo ukupno 13 milijuna i 90 tisuća kuna, čime će se ojačati atraktivnost pojedine destinacije, a samim time i konkurentnost cjelokupnog turizma. Sredstva iz programa dodjeljujemo kontinuirano tijekom čitave godine, a sve kako bi uplaćeni novac od koncesija bio konstantno usmjeren na jačanje kvalitete proizvoda i ponude domaćeg turizma, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.

Riječ je o izvanproračunskom prihodu Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište. Ovim sredstvima podržat će se također projekti uređenja doline rijeke Kupe u turističke svrhe, žičara za Učku, izrada projektne dokumentacije za SRC Bijeli vrh , izrada Strategije razvoja inovativnog turizma Grada Šibenika do 2020., pješačko-biciklistička staza duž rijeke Krke, izrada projektne dokumentacije za obnovu trase dubrovačkog renesansnog vodovoda u funkciji šetnice, izrada studije koncepta razvoja multifunkcionalnog kongresnog centra Dubrovnik.

Javni poziv za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem programa Fond za razvoj turizma u 2014. otvoren je do 31. 10. 2014. godine. Dodatne informacije mogu se dobiti elektroničkom poštom na adresi [email protected]. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter