Pulskoj Školi za turizam Europska oznaka jezika

Nagradu su u ministarstvu preuzele koordinatorice projekta Marina Bojanić i Vesna Pavletić
Nagradu su u ministarstvu preuzele koordinatorice projekta Marina Bojanić i Vesna Pavletić

Projekt "Njemački jezik u mojem zanimanju" realiziran u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade "Europska oznaka jezika" koju dodjeljuje povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Nagradu su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u povodu Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna preuzele školske koordinatorice projekta, profesorice njemačkog jezika Marina Bojanić i Vesna Pavletić.

Unaprijediti kvalitetu turizma

- Odlučile smo prijaviti naš projekt kad smo pročitale nacionalni prioritet za dodjelu nagrade u ovoj godini "Učenje jezika za integraciju mladih na tržište rada" što savršeno opisuje upravo naš višegodišnji rad. Budući da je poznavanje njemačkog jezika ključno za uspješnu karijeru u hrvatskom turizmu, kontinuirano se trudimo naše učenike osposobiti za uspješnu komunikaciju na njemačkom jeziku u realnim situacijama i tako im poboljšati mogućnosti u svijetu rada da bi unaprijedili kvalitetu istarskog turizma, rekle su koordinatorice projekta.

Prilikom preuzimanja nagrade predstavnicima Ministarstva obrazovanja, Agencije za mobilnost i programe EU-a i Agencije za odgoj i obrazovanje prezentirale su svoj, nagradom ovjenčan, projekt koji se sastojao od više faza. U prvoj je fazi otvoren već poznati info-punkt u prizemlju škole na kojem učenici Škole za turizam u suradnji s TZ-om grada Pule pružaju informacije gostima s njemačkog govornog područja. U drugoj fazi otvorena je izložba učeničkih radova "Njemački jezik u mojem zanimanju". Učenici su osvijestili brojne prednosti koje im poznavanje njemačkog jezika donosi na tržištu rada, u daljnjem školovanju, ali i u privatnom životu. Rezultat je deset šarenih i veselih plakata koje su učenici na nov način predstavili svojim školskim kolegama, ali i gostima iz drugih škola Istarske županije.

Projekt je nagrađen zbog inovativnih i kreativnih nastavnih metoda koje su posebno odabrane i za uspješno polaganje međunarodnih ispita Goethe-Instituta, a certifikati koje učenici dobivaju po polaganju ispita u poznavanju njemačkog jezika donose im konkretne prednosti na tržištu rada.

Stručna praksa u Bavarskoj

Ohrabreni kvalitetnom praksom kod kuće i opremljeni certifikatima o poznavanju njemačkog jezika, učenici su se mogli odvažiti i na obavljanje stručne prakse u hotelima s tri i četiri zvjezdice u južnoj Bavarskoj. Desetoro je učenika tako krenulo u veliku dvomjesečnu avanturu u kojoj su sva svoja znanja i vještine stečene u matičnoj školi mogli isprobati u praksi.

- Posebna se kvaliteta projekta očituje u velikom broju uključenih učenika te u njegovoj održivosti i prenosivosti. Stoga je projektna dokumentacija objavljena na mrežnim stranicama Europske komisije da bi zainteresirani nastavnici stranih jezika iz cijele Europske unije mogli dobiti nove poticajne i kreativne ideje za svoj rad iz verificiranih kvalitetnih izvora. Projekt je nagrađen i novčanom nagradom od tri tisuće kuna koje će biti iskorištene za nabavku novih nastavnih sredstava i pomagala. Imamo još mnogo ideja koje ćemo zasigurno realizirati u narednom razdoblju. Godinama smo isprobavale nove pristupe u nastavi tražeći optimalne nastavne metode, stalno preispitujući vlastiti rad i

evaluirajući obrazovne ishode, a takva potvrda kvalitete daje nam dodatnu motivaciju da nastavimo ovim putem. Naši su nam kreativni i znatiželjni učenici veliki poticaj za daljnje usavršavanje te će se svakako o našoj školi još mnogo dobroga čuti, vele profesorice Bojanić i Pavletić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter