Pulskoj kulturi 4,59 milijuna više

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program javnih potreba za korisnike proracunskih sredstava u djelokrugu kulture Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule za 2012. godinu prihvacen je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeca, a iznosi nešto više od 24 milijuna kuna. Ukupno je zaprimljeno 156 programa i projekata, a potrebna sredstva za realizaciju prijavljenih programa iznose 58,4 milijuna kuna, od cega je ukupni zahtjev prema proracunu Grada Pule iznosio 26 milijuna.

No Grad je za realizaciju tih programa izdvojio vec spomenuta 24 milijuna, što je 4,59 milijuna više nego ove godine. Valja napomenuti da javne ustanove u kulturi sredstva koja dobivaju iz drugih proracuna vec od 2009. godine iskazuju u prihodima i rashodima proracuna Grada Pule, a to ove godine iznosi 4,87 milijuna kuna.

Bez novog zapošljavanja glumaca u INK-u


Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula od Grada dobiva 5,32 milijuna (ove godine 5,27 milijuna), a od drugih proracuna i sponzora te vlastitih prihoda 2,92 milijuna. U tekstu programa javnih potreba za kulturu za 2012. godinu navodi se da "buduci da financijski okvir zbog ekonomskih razloga ne može biti zadovoljen u cijelosti, nemoguce je ispoštovati plan zapošljavanja glumaca, te osigurati sredstva za programsku djelatnost u planiranom obimu."

Medu predvidenim programima i aktivnostima INK-a za sljedecu godinu izdvajamo znanstveni skup i zbornik posvecene umjetnosti Marije Crnobori koji bi se trebao održati u listopadu, te inauguracija spomen-prostora posvecenog umjetnosti Marije Crnobori u zgradi INK-a.

Gradska knjižnica i citaonica od Grada Pule dobiva 3,97 milijuna (ove godine 3,6 milijuna), a od ostalih izvora prihoda 1,9 milijuna kuna. U Gradskoj knjižnici i citaonici napominju da je najizraženiji problem u ovoj ustanovi višegodišnje pomanjkanje kadra. Pulska knjižnica radi s 29 djelatnika umjesto 48 koliko je predvideno Standardima za rad knjižnica ovoga tipa.

S obzirom na ekonomsku krizu ustanova je svjesna da je nemoguce zaposliti veci broj djelatnika, ali kao minimum za 2012. godinu predvida se jedan novi djelatnik. Clanovi knjižnice ocekuju obnovu knjižnicnog fonda novim naslovima knjiga pa je nužno planirati sredstva za kupnju knjiga. Iznos sredstava iz gradskog proracuna za tu namjenu povecan je u odnosu na 2011. godinu s 260 tisuca na 300 tisuca kuna.

Nužna digitalizacija Kina Valli i Arene


Javna ustanova Pula Film Festival od Grada dobiva 4,6 milijuna kuna (ove godine 4,32 milijuna), a od sponzora 50 tisuca kuna. Iz PFF-a isticu da je nabava opreme za digitalizaciju Kina Valli i Arene osnovni preduvjet odvijanja 59. Festivala.

Naime, vec su 2011. godine na Festivalu svi filmovi u glavnoj sekciji Nacionalnog programa prikazani digitalnim projekcijskim sustavom. Kako je digitalizacija goruci problem, u Puli je u srpnju tijekom 58. Festivala održan okrugli stol na temu digitalizacije hrvatskih nezavisnih i art kinodvorana.

Zakljuceno je da ce se u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske vec u 2012. godini osigurati najmanje 50 posto sredstava za nabavu digitalne opreme za prvih deset kinodvorana. Ostatak ce se namaknuti iz proracuna Gradova i Županija te vlastitim prihodima.

Sukladno tomu, Pula Film Festival natjecao se u Ministarstvu kulture i Istarskoj županiji za opremanje digitalnom opremom Kina Valli i Arene, a od Grada za tu stavku dobiva 150 tisuca kuna.

Za ostale programe u kulturi predvideno je 5,25 milijuna kuna (ove godine 5,14 milijuna). Ostale ustanove u kulturi dobivaju 235 tisuca kuna - Povijesni muzej Istre dobiva 160 tisuca kuna (ove godine 134 tisuce), Sveucilišnoj knjižnici ide 65 tisuca kuna (ove godine 69 tisuca), a Državnom arhivu Pazin deset tisuca kuna, tisucu više nego ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter