Pulskoj Gradskoj knjižnici nedostaje 19 radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ovogodišnjem programu javnih potreba za društvene djelatnosti Grada Pule, za Gradsku knjižnicu i citaonicu Pula predvideno je 3,97 milijuna kuna, a za place 29 zaposlenih 2,84 milijuna.

Višegodišnje pomanjkanje kadra, barem kako piše u tom programu, najizraženiji je problem u ovoj ustanovi, ciji je osnivac Grad. Kao glavni razlozi za zapošljavanje novih djelatnika-knjižnicara navode se: površina knjižnice, novi projekti i zahtjevniji programi. Sukladno preporuci Standarda za narodne knjižnice u RH, zbog veceg obima posla te formiranja novih zbirki, u pulskoj bi knjižnici trebalo raditi 48 djelatnika, dakle, nedostaje ih cak 19.

Nela Nacinovic, ravnateljica knjižnice, potvrdila nam je tu procjenu i rekla da bi brojka mogla biti i veca.

- S druge smo strane ipak svjesni situacije i shvacamo da je u ovim kriznim trenucima to nemoguce. Našoj bi knjižnici trebalo i više od 50 djelatnika, ali kada bismo ih imali i 48, to bi bilo idealno. Nije to samo naša procjena, vec je to, po Standardima za narodne knjižnice, brojka koja se od knjižnice poput pulske ocekuje. Taj se standard sastavlja racunajuci broj upisanih clanova, broj knjiga i odjela. Uzmimo za primjer da bi za svaki odjel trebale biti zaposlene dvije osobe - jedna koja radi u jutarnjoj i jedna u popodnevnoj smjeni, no to nažalost nemamo, kaže Nacinovic.

Vecina novih djelatnika, veli ona, trebala bi po struci biti bibliotekari, no knjižnici nedostaju i onih drugih profila.

- S obzirom na ekonomsku krizu, svjesni smo da je nemoguce zaposliti tako velik broj djelatnika, koliko god oni bili nužni, a kao minimum za 2012. godinu predvida se jedan novi djelatnik. Bit cemo sretni ako i to uspijemo ostvariti, zakljucila je Nacinovic. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter