Pulskoj Ekonomiji zeleno svjetlo za osamostaljenje

Odjel za ekonomiju i turizam želi ponovno postati fakultet (A. KANCELAR)
Odjel za ekonomiju i turizam želi ponovno postati fakultet (A. KANCELAR)

Da na Odjelu za ekonomiju i turizam "Mijo Mirković" već dulje vrijeme nisu zadovoljni statusom sastavnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te žele ponovno postati fakultet, već je bilo riječi. Kao što smo već pisali, službeno je vijeće Odjela ekonomije donijelo zaključak da se žele oformiti u pravnu osobu, a ne više biti jedan od pet odjela integriranih u pulsko sveučilište. Svoj su zahtjev još u listopadu 2010. godine uputili rektoru Robertu Matijašiću, ali sve dosad dobivali su odgovor da je takvo izdvajanje pravno nemoguće bez mijenjanja Zakona o osnivanju Sveučilišta u Puli.

Međutim, od Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta stigao je drukčiji odgovor, a to je da ne postoji nikakva zakonska prepreka da se pulsko sveučilište oformi i na drukčiji način, odnosno da uz odjele ima i fakultete. Ovo je mišljenje Ministarstva stiglo upravo dok je sveučilište u postupku donošenja novog statuta, a sada je na Senatu da takvu mogućnost izglasa, čemu se nadaju na ovom odjelu.

- S oko 1.500 studenata i 56 zaposlenika u nastavnom osoblju dovoljno smo veliki da budemo fakultet, a po broju profesora i poslovanju slični smo fakultetima ekonomije u Osijeku i Rijeci. Primjećujemo da su nas počeli odvajati od ostalih fakulteta ekonomije jer smo odjel pa polako gubimo prepoznatljivost. Vraćanjem statusa fakulteta bili bismo prepoznatljiviji i na međunarodnom planu, stekli bismo bolji imidž među studentima, brže bismo djelovali, sklapali ugovore i pripremali projekte na efikasniji način.

Napominjemo, ne radi se o izdvajanju jer upravo smo mi najviše pridonijeli stvaranju pulskog sveučilišta, ali jedno je integrirano sveučilište na akademskom nivou za što se mi zalažemo, a drugo centralizirano kao ovo sada koje koči rad jer je za sve potrebno čekati na potpis rektora, ističe pročelnik Odjela za ekonomiju prof. dr. sc. Valter Boljunčić.

No, dodaje, to ne znači da bi kao fakultet mogli raditi što žele. I dalje bi dekanu nadređeno bilo sveučilište s rektorom, ali bi ovim osamostaljenjem dobili mogućnost da reagiraju poduzetnije, pa da i donose odluke koje bi bile prilagođene njihovim studentima.

Boljunčić napominje da, osim u Puli, integrirana sveučilišta s odjelima postoje u Zadru i Dubrovniku, dok su u Zagrebu, Splitu i Rijeci glavne sastavnice fakulteti.

Ništa manje važna za ovaj odjel, koji prihoduje najviše od svih ostalih odjela, nije ni činjenica da bi kao fakultet dobili mogućnost raspolaganja vlastitim sredstvima, dok sada najveći dio prihoda završava na zajedničkom računu sveučilišta. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter