Pulskoj Ekonomiji najniža ocjena za istraživacki rad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavnici na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli objavljuju premalo strucnih publikacija, a upravo je broj publikacija najocitiji pokazatelj znanstvene djelatnosti nastavnika, utvrdeno je u postupku reakreditacije koju je provelo strucno vijece Agencije za znanost i visoko obrazovanje koje je tijekom prošle akademske godine procešljalo rad ove ustanove.

Produkcija po nastavniku je tek jedna publikacija godišnje, a s obzirom na njen medunarodni znacaj, podaci su još više poražavajuci.

"Prema samoanalizi Odjela, u razdoblju od 2005. do 2009. znanstvenici OET-a objavili su 309 znanstvenih publikacija. Podijelimo li taj broj brojem od 53 nastavnika, dolazimo do produkcije od 5,83 publikacija po nastavniku, odnosno 1,17 publikacija po nastavniku godišnje. Ta je produkcija prilicno niska. Medutim, može se objasniti velikim nastavnim opterecenjem nastavnika. Uzimajuci u obzir kvalitetu publikacija, samo 25 (0,48 po nastavniku) svih publikacija znanstveni su clanci objavljeni u casopisima uvrštenim u medunarodno prepoznate baze podataka (CC, SSCI, SCI-E, Scopus). To je maleni broj te ogranicava nacionalnu i medunarodnu vidljivost Odjela", navodi se u Izvješcu strucnog povjerenstva Agencije koje je nedavno postalo dostupno javnosti.

Takoder, spornim se smatra što vecinu radova nastavnici objavljuju u casopisu ciji je izdavac samo sveucilište, odnosno Odjel za ekonomiju "Ekonomska istraživanja", nedovoljno vidljivom na medunarodnoj razini.

Prema drugim informacijama s Odjela, ukupni je broj publikacija 476, od cega je 69 popisano u SSCI-ju, a od tih su cak 64 objavljene u casopisu "Ekonomska istraživanja". Upravo je zbog toga od svih djelatnosti odjela najslabije ocijenjena znanstvena i strucna djelatnost, odnosno mišljenje je Agencije da je istraživacka aktivnost na Ekonomiji, ciji je rezultat originalno znanstveno djelo, tek u pocetnoj fazi provedbe.

- Svjesni smo da nastavnici ne objavljuju dovoljno publikacija, a jedan od razloga je veca okupiranost nastavnim procesom, ali to je problem koji pogada i vecinu hrvatskih sveucilišta. Što se tice našeg znanstvenog casopisa, on je prepoznat ne samo u Hrvatskoj vec i šire kao jedan od kvalitetnijih i strucnijih, kazao je procelnik Valter Boljuncic.

- Kako bismo motivirali nastavnike na veci angažman i samostalno usavršavanje, uvedena je nagrada od 5.000 kuna za one koji uspiju objaviti clanak u casopisima medunarodne težine. Osim niske produkcije, najveci je problem Odjela što omjer izmedu ukupnog broja upisanih studenata i stalno zaposlenih nastavnika ne odgovara propisanom odnosu, koji ne smije biti veci od 1:30, dodao je.

Temeljem utvrdenih nedostataka Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je Odjelu pismo ocekivanja s rokom za njihovo uklanjanje od tri godine.

- U navedenom roku Odjel mora smanjiti upisne kvote za nove generacije studenata na preddiplomskim sveucilišnim i strucnim studijima koje izvodi. Ukoliko u tom roku ne ukloni utvrdene nedostatke, Odjelu ce se izdati uskrata za dio djelatnosti visokog obrazovanja, odgovorila nam je glasnogovornica Agencije Silvija Vrgoc.

Na Odjela za ekonomiju i turizam u Puli ne strahuju od zatvaranja. Zaposlena su 53 profesora, asistenta i novaka, a imaju oko 1.800 studenata, pa ispada da je omjer 1:33, a buduci da su vec za ovu jesen smanjili upisne kvote, procelnik Boljuncic odgovara da ce kriterij Ministarstva ispuniti i prije roka.


Podijeli: Facebook Twiter