Pulskoj bolnici treca kategorija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema rješenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi urucenom u srijedu, pulska Opca bolnica spada u trecu kategoriju bolnica, od ukupno cetiri. Što to znaci upitali smo njenog ravnatelja dr. Lemsa Jerina, koji je upravo od ministra Darka Milinovica primio rješenje, zajedno s ostalim ravnateljima.

Osobno je, veli nam dr. Jerin, razocaran trecom kategorijom, jer se ocekivala druga, za koju je nedostajalo svega nekoliko bodova. To je ujedno razlog, smatra ravnatelj, da Strucno vijece bolnice uloži dodatni napor u vezi s medicinskim pitanjima. Kada je rijec o opremi to je vec problem šire zajednice, veli dr. Jerin.

Rješenje o kategorizaciji donijeto je temeljem poslovanja bolnice u 2009. godini. Nakon što dobiju detaljnu analizu za 2010., namjeravaju podnijeti zahtjev za novim vrednovanjem ustanove, ako se to pokaže opravdanim. Kategorizacija bolnice je važna jer je to pitanje razvoja ustanove i opsega poslova koji se ugovara s HZZO-om, a o ugovorenom opsegu posla ovisi financiranje.

- Da je izgradena nova bolnica, sve bi bilo radikalno drugacije, na to sam vec davno upozoravao Poglavarstvo Istarske županije. No, i prije njene izgradnje neke stvari moramo mijenjati, zakljucuje Jerin.

Pulska bolnica najcešce se dosad usporedivala sa zadarskom, varaždinskom i onom iz Slavonskog Broda. Tim više su iznadeni što Pula nije dobila drugu kategoriju, kao navedene bolnice. Od Valerija Drandica, predsjednika Upravnog vijeca bolnice, doznajemo da je izmedu ostalog u bodovanje ulazio i podatak o broju pacijenata iz drugih županija. Buduci da je Pula prometno izdvojena, u njoj se rijetko lijece pacijenti koji nisu iz Istre.


Podijeli: Facebook Twiter