Pulskoj bolnici opet smanjen proračun

Valerio Drandić, dr. Lems Jerin i Boris Miletić na susretu s novinarima
Valerio Drandić, dr. Lems Jerin i Boris Miletić na susretu s novinarima

- Prema Zakonu o sanaciji javnih ustanova, Istarska županija mora se do kraja mjeseca odreći osnivačkih prava nad Općom bolnicom u Puli. Nemamo izbora, jer je poznato da je proračun bolnice veći od proračuna Županije.

Međutim, brine nas to što uopće ne znamo na koji način će se sanacija provesti i koliko će trajati, hoće li uključivati ukidanje nekih bolničkih djelatnosti i odjela, smanjivanje zdravstvenih usluga.

Dakle, moramo donijeti odluku prije nego što znamo kakvu uopće odluku donosimo, rekao je Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice u Puli, objavljujući da su s HZZO-om potpisali ugovor na još manji proračun za pulsku bolnicu.

- Prošlu smo godinu počeli s oko 16 milijuna kuna limita, pa smo krajem godine pali na 15,5 milijuna, da bismo danas potpisali ugovor na 15,2 milijuna, što znači da će gubitak bolnice biti još veći, zaključio je Drandić, izrazivši nadu da ova Vlada neće Istru zakidati isključivo zbog političkih argumenata kako je to bilo godinama prije.

Gubici pulske bolnice, koji iznose 170 milijuna kuna, posljedica su 15-godišnjeg zakidanja bolničkog proračuna od HZZO-a, koji se i dalje stalno smanjuje, istaknuli su ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Miletić predlaže da se pulska bolnica sanira novcem koji joj se konstantno uskraćuje nepravednim izračunom limita.

Proračuni nekih bolnica istog ranga, potkrijepio je to dr. Jerin brojkama, bili su veći za 40 pa čak i za 140 milijuna kuna, a jedna je bolnica iz niže, treće kategorije dobila 86 milijuna više od pulske.

- Postupak sanacije definirat će se 30 dana nakon što mi donesemo odluku o tome da želimo sanaciju, a sanacijski upravitelj i sanacijsko vijeće, koje postavi država, upravljat će bolnicom još dvije godine nakon sanacije koja može trajati godinu, dvije ili deset.

Kad znamo da za sanaciju ukupnog zdravstva u Hrvatskoj treba osigurati šest milijardi kuna, a znamo i kolika je snaga hrvatskog proračuna, onda znamo i koliko će to trajati.

Odricanjem od osnivačkih prava, mi više nemamo nikakve ingerencije u poslovanju bolnice, upozorio je Drandić te dodao da Zakon o sanaciji nije prošao široku raspravu, da je donesen u kratkom roku i županijama ostavio tek 30 dana za izjašnjavanje o tome prihvaćaju li ili ne sanaciju. (D. PALIBRK, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter