Pulskoj bolnici nedostaju liječnici specijalisti

Irina Pucić, Irena Hrstić i Dragan Belci (M. ANGELINI)
Irina Pucić, Irena Hrstić i Dragan Belci (M. ANGELINI)

Puna tri mjeseca pulska Opća bolnica nema kardiologa na odjelu pedijatrije pa roditelji s djecom koja trebaju pregled i kontrolu moraju tu pretragu obaviti u Rijeci. Na kroničan nedostatak pedijatara, upozorila je i na konferenciji za novinare sanacijska upraviteljica dr. Irena Hrstić kazavši da je jedina liječnica kardiologinja na tom odjelu već duže vrijeme na bolovanju te da bolnica jednostavno nema zamjenu. Hrstić je kazala da očekuje da će se ovakva situacija ipak riješiti kroz dva tjedna, kada će na ispomoć doći liječnica iz KBC Rijeka, a koja će paralelno obavljati preglede u Puli i Rijeci.

Bolnica će ovaj tjedan izaći i s natječajem za jedanaest novih specijalizacija, a po riječima upraviteljice radi se upravo o liječničkom kadru koji u ovom trenutku bolnici najviše nedostaje.

Tako između ostalog traže po dva nova specijalista pedijatrije, oftalmologije i anestezije, četiri liječnika hitne medicine, a jedna specijalizacija je iz patologije.

- Svi ovi kadrovi su nam gorući problem, kazala je dr. Hrstić nadovezavši se da su nedostatak liječnika i preventivna dijagnostika glavni razlog dugih listi čekanja. Na njih se pak osvrnula njena pomoćnica Irina Pucić, rekavši da se sve liste odnose isključivo na pretrage koji nisu hitnoća.

Punih godinu dana čeka se i dalje na ultrazvuk srca na što je sanacijska upraviteljica kazala da bi se taj rok već idući mjesec trebao smanjiti jer će se angažirati dva nova kardiologa koji će preuzimati pacijente. Budući da se na urološki pregled čeka pola godine, bolnica je zatražila suglasnost HZZO-a za formiranje dodatne dvije ambulante.

Rekorder liste uz UZV srca je i dalje ultrazvuk štitnjače na koji pacijenti čekaju 12 mjeseci, dok će prvi pregled moći obaviti unutar dva mjeseca. Puno bolje nije ni kod UZV abdomena na koji se čeka sedam mjeseci, oftalmološki pregled pacijenti mogu obaviti tek za 8,5 mjeseci, dok se na pregled u ambulanti za oftalmodijabetes treba strpjeti čak devet mjeseci.

Irina Pucić je pritom naglasila da bolnica tijekom srpnja i kolovoza obustavlja sve operacijske zahvate koji nisu hitnoća, budući da se očekuje i veći priliv turista tijekom ove turističke sezone. Pritom je sanacijska upraviteljica kazala je da bolnica nema obvezu organiziranja turističkih ambulanti te će i ovoga ljeta raditi po istom principu kao i tijekom godine.

"Hitni trakt će raditi 24 sata dnevno i zasad nema nikakvih pojačanja u smislu dodatnog osoblja", kazala je dr. Hrstić. Osvrnula se na to što stranim turistima u turističkim ambulantama "ne vrijede" europske kartice odnosno uslugu moraju platiti u gotovini, kazavši da će to automatizmom opteretiti bolnicu o čemu je izvijestila i HZZO. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter