Pulskoj bolnici mjesečno nedostaje 2,5 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smanjenja broja bolnica neće biti, nego će se one do kraja mandata sadašnje Vlade restrukturirati, najavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić u četvrtak nakon usvajanja strategije razvoja zdravstvenog sustava na sjednici Vlade.

Ostala je zamijećena ministrova tvrdnja da državne bolnice posluju odlično, za razliku od županijskih koje gomilaju gubitke. "Obaveza je osnivača da brine o svojim ustanovama", naglasio je ministar.

- Ukoliko županija to ne može, država će provesti sanaciju, platiti dug i preuzeti upravljanje te odlučivati o njenoj daljnjoj sudbini, ponovio je ministar svoje već ranije izrečene stavove.

Gdje je u toj priči pulska bolnica koja svakog mjeseca gomila dva do 2,5 milijuna gubitka, kao posljedicu preživljavanja s proračunom smanjenim za deset posto. Hoće li je sanirati država i preuzeti upravljanje nad njom?

Hoće li se neke pretrage i postupci liječenja usmjeriti prema riječkoj bolnici u smislu najavljene regionalne povezanosti ustanova? Odgovori se očekuju nakon izrade "master plana" za hrvatske bolnice. Zanimalo nas je zna li nešto više o tome Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća županijske Opće bolnice Pula, i kako komentira najavljeno.

- U posljednje se vrijeme prozivaju županijske bolnice kao problem, što daje naslutiti da će se radikalnije mjere usmjeriti upravo prema njima. Nije problem tko upravlja bolnicom, nego kako se i koliko ona financira. Država je pomagala brodogradilišta i druge tvrtke gdje je postala suvlasnik, ali se pokazala kao loš vlasnik.

Ne zato što u državnoj upravi rade loši ljudi, nego je model upravljanja loš, veli Drandić.

- Sudjelovao sam u izradi plana 21, i to poglavlja o decentralizaciji, ali do sada niti na jednom području decentralizaciju ne provodimo. Znam da se neke Županije toga boje, ali se zna i da je svugdje u svijetu država loš gospodar, jer je daleko od mjesta događaja.

Teško je iz Zagreba upravljati bolnicom u Dubrovniku ili Puli. Efikasnost sustava povećala bi se spuštanjem na niže razine, ali država nije spremna spustiti na niže razine novac zajedno s odgovornostima". Drandić pojašnjava i da Županija ne može sanirati bolnicu kada je njezin proračun znatno manji od proračuna bolnice, kaže Drandić

Drandić smatra da su problemi u zdravstvu šaroliki, a u cilju njegovog unaprjeđenja nastojat će maksimalno surađivati s ministarstvom.

- Ako se ne korigira financiranje bolnice ili se posao ne preraspodijeli, problem županijskih bolnica neće se moći riješiti, veli Drandić aludirajući pritom na premalo novca koji pulska bolnica dobiva uz kontinuirani rast obima posla.

- Bolnica živi k'o crkveni miš. Ništa se ne ulaže u obnovu. Nedovoljan je i novac za obavljanje posla za koji je zakonski obavezna, a to je da zbrine sve bolesnike koji se jave. Zato generira  gubitke. Ranije je mjesečno nedostajalo milijun kuna, a otkako su nam limit smanjili za deset posto svakog mjeseca nedostaju dva do dva i pol milijuna kuna.

Prema tome, samo ove godine je kumulirano već najmanje 16 milijuna kuna manjka. S dopunskim osiguranjem limit iznosi 18 milijuna kuna mjesečno. U prošloj godini bolnica je fakturirala usluge u vrijednosti od 43 milijuna kuna, što joj se neće nikada platiti jer prelazi ugovoreni obim usluga, napominje Drandić. (J. ORLIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter