Pulskoj bolnici konačno CT i magnetna rezonanca

Postojeći dotrajali CT se stalno kvari, dok drugi, još stariji, čeka samo službeno rashodovanje (Dejan ŠTIFANIĆ)
Postojeći dotrajali CT se stalno kvari, dok drugi, još stariji, čeka samo službeno rashodovanje (Dejan ŠTIFANIĆ)

Početkom iduće godine u pulsku bi Opću bolnicu konačno trebala stići dva nova, izuzetno važna aparata - CT i MRI. Sada bolnica raspolaže jednim već dotrajalim CT-om koji se stalno kvari, dok drugi, još stariji čeka samo službeno rashodovanje. Magnetsku pak rezonanciju od većih bolnica u Hrvatskoj valjda još nije imala jedino pulska bolnica pa su istarski pacijenti upućivani u privatnu kliniku u Puli ili su morali put Rijeke, Karlovca, Zagreba pa i Gospića gdje se nalazi najsuvremeniji, dakle najjači i najefikasniji MRI u Hrvata.

Natječaj otvoren do 22. rujna

U četvrtak je u Narodnim novinama, u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavljen natječaj za nabavku ova dva izuzetno važna dijagnostička aparata za Opću bolnicu u Puli. Umjesto iz državnog i županijskog proračuna kako je do sada bilo najavljivano, novi aparati kupit će se iz kredita za izgradnju i opremanje pulske bolnice, a planirana isporuka je početak 2016. godine.

- Dobili smo odobrenje Ministarstva zdravlja za kupnju ovih aparata iz kreditnih sredstava, a riječ je o procijenjenoj vrijednosti od ukupno 13,5 milijuna kuna. Rok za dostavu ponuda odnosno zahtjeva za sudjelovanje u javnom nadmetanju je 22. rujna u podne, a nakon odabira najboljeg dobavljača slijedi žalbeni rok i potpisivanje ugovora o kupnji. Ponuđači moraju zadovoljiti sve uvjete natječaja, a kako će sve teći tek ćemo vidjeti jer u pulskoj bolnici već dugo nismo nabavljali tako vrijednu opremu, kaže dr. Ivica Fedel, zamjenik sanacijske upraviteljice bolnice.

U pozivu za nadmetanje stoji da se traži 128-slojni CT uređaj i MRI uređaj za magnetsku rezonanciju najviše klase - jačine 1,5 Tesla, i to s isporukom, montažom, servisiranjem i održavanjem u punoj funkciji. Lani je, podsjetimo, resorno ministarstvo poništilo objavljen natječaj pulske bolnice za nabavku četiri milijuna kuna vrijednog CT-a, tada 64-slojnog, uz obrazloženje da bolnica nema osigurana sredstva za sufinanciranje te investicije.

- Odmah iza Nove godine angažirali smo se i pripremali novi natječaj, ali ne samo za CT nego i za magnetsku rezonanciju, tako da je sada, hvala Bogu, otvoren natječaj i za MRI od 1,5 Tesla. Kroz sljedećih 40-ak dana dok traje natječaj očekujemo puno upita. Odlučili smo uzeti ta dva dobra aparata i to će za našu regiju, Istru i naše pacijente biti velik napredak u dijagnostici. Oba nova uređaja bit će na rendgentskom odjelu u Zagrebačkoj ulici, gdje treba napraviti neke preinake u prostoru prije nego montiramo i stavimo u funkciju nove aparate. To očekujem do početka iduće godine a možda i prije, kaže dr. Vinka Kos, rukovoditeljica Odjela za radiološku dijagnostiku.

Liječnički ekipirani

U međuvremenu specijalisti radiologije iz pulske bolnice proći će edukaciju za rad na magnetu kojeg bolnica dosad nije imala. Završetkom dviju upravo otvorenih specijalizacija, prema važećoj sistematizaciji radnih mjesta u bolnici, Odjel će se i liječnički ekipirati. A što se tiče listi čekanja, kaže dr. Kos, Program plus Ministarstva zdravlja jako je pomogao i skratio čekanja.

- CT-pacijente obrađujemo prema dijagnozi, liječnici daju termine nakon što pregledaju medicinsku dokumentaciju pacijenta. Za hitne slučajeve nema čekanja, a onkološki pacijenti se primaju prema protokolu, kaže dr. Kos. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter