Pulsko zemljište najjeftinije na Jadranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Istre cijene gradevinskih zemljišta u samo mjesec dana porasle su za cak šest posto te su u ožujku iznosile 88 eura po kvadratnom metru, potvrduju to najnoviji podaci portala za nekretnine Crozilla. Po svemu sudeci, atraktivna podrucja ocigledno prkose recesiji, a istovremeno ne jenjava ni porast cijena u onim dijelovima gdje i dalje postoji znacajan interes kupaca.

Upravo je Istarska, uz Zadarsku županiju, najinteresantnija posjetiteljima portala Crozilla, a osim što je interes potencijalnih kupaca velik, jedino je u tim županijama prošlog mjeseca zabilježen rast cijena gradevinskih zemljišta.

Istra medu jefitinijima


S druge strane, najjeftiniji kvadratni metar gradevinskog zemljišta na Jadranu u ožujku je bio baš u Puli, gdje je prosjecna tražena cijena iznosila 102 eura po cetvornom metru. Unatoc tome što su pulska zemljišta i u veljaci bila najpovoljnija na Jadranu, u ožujku su opet izgubila na cijeni, i to za 3,8 posto.

Kako to obicno biva u ovom dijelu godine, cijene su rasle u županijama na Jadranu, a medu stranim državljanima koji su se putem Crozille interesirali za kupnju najviše je bilo onih iz Njemacke, Švicarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Norveške i Austrije. Ipak, cini se da su cijene istarskih kvadrata medu jeftinijima u Hrvatskoj jer, dok je za cetvorni metar gradevinskog zemljišta na Poluotoku nužno izdvojiti 88 eura, kupci na podrucju Zadarske županije kvadrat ce platiti 130 eura, odnosno 42 eura više nego u Istri.

Najveci pad cijena, za 5,6 posto, prošlog je mjeseca zabilježen u Zagrebackoj županiji, a tijekom ožujka prosjecna oglašavana cijena iznosila je 67 eura po kvadratnom metru. S druge strane, u gradu Zagrebu cijene zemljišta iznosile su 179 eura, u Primorsko-goranskoj županiji 110 eura, dok je za metar kvadratni u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebalo izdvojiti 167 eura.

Statistike pokazuju da su najveci pad - 5,9 posto, doživjela hvarska zemljišta, koja po kvadratnom metru koštaju 127 eura, a medu povoljnijima svakako su ona na otoku Viru, gdje su cijene u ožujku pale 3,6 posto te su iznosile 108 eura po kvadratu.

Slicno s cijenama stanova


Ivana Beljan iz Službe za odnose s javnošcu spomenutog portala napominje da cijene u odredenim županijama prate cijene stanova, pa gradovi s najskupljim stambenim kvadratima u pravilu imaju i najskuplja zemljišta. Pula vec godinama po cijenama stanova kaska za drugim istarskim, ali i hrvatskim gradovima, a isto je, cini se, i kada je rijec o gradevinskom zemljištu.

Cijene zemljišta na Rabu iznose 113 eura, dok bracki kvadrati dosežu cijenu i do 190 eura po metru kvadratnom. Za petama Bracu nalazi se Makarska, gdje prosjecna tražena cijena iznosi 179 eura, a od Pule su i dalje skuplji Omiš (175 eura), Pag (168) Vodice (150), Zadar (136) i Krk (135 eura).

- Pokazalo se da su vlasnici najskupljih kvadrata vrlo sramežljivi kada je u pitanju objava cijena. I sami svjesni koliko traže, oglašivaci s najskupljih podrucja, poput poznatih jadranskih destinacija kao što su Split ili Dubrovnik, cijenu ostavljaju "na upit" da bi ih potencijalni kupci mogli kontaktirati i pregovarati.

Gotovo svaki prodavatelj uvijek ce oglasiti nešto višu cijenu od one po kojoj je stvarno spreman prodati nekretninu, veli Beljan, koja zakljucuje da je u ovim vremenima prodaja moguca jedino ako se nekretnina prodaje po realnoj cijeni.


Podijeli: Facebook Twiter