Pulsko vijeće: Usvojen proračun od 411,8 mil. kn

Sjednica pulskoga Gradskog vijeća trajala je više od sedam sati (M. ANGELINI)
Sjednica pulskoga Gradskog vijeća trajala je više od sedam sati (M. ANGELINI)

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Pule, koja je trajala duže od sedam sati, u konačnici je usvojen proračun za 2016. godinu u visini od 411,8 milijuna kuna, što je 27,5 posto više nego netom prije toga usvojeni rebalans proračuna za ovu godinu u iznosu od 322,8 milijuna kuna. Kako je pojasnila pročelnica za financije Vesna Sajić, razlog leži u planiranim i očekivanim uplatama komunalnog doprinosa za izgradnju dvaju trgovačkih centara, podno Kaštanjera i na Max Stoji, te za izgradnju hotela na Valkanama.

Međutim, gotovo cijela sjednica Vijeća prošla je u raspravi može li se ili ne može smanjiti cijena vrtića. Počelo je amandmanima na proračun koje je uložila oporba, a kojima se tražilo da se cijena vrtića sa 690 smanji na 500 kuna te su u prijedlogu naveli proračunske stavke s kojih bi se priskrbilo potrebnih 4,6 milijuna kuna za realizaciju tog prijedloga. Tražili su i da se za male komunalne akcije mjesnih odbora osigura milijun kuna. Amandmani su im odbijeni, a razloge je pojasnila pročelnica Sajić, navodeći da je u Ferićevom izračunu za vrtiće "izgubljeno" 50 tisuća kuna u startu te da bi predloženo smanjenje iznosa za zaposlenike značilo davanje otkaza u Gradu.

Prouzročilo je to žestoku reakciju Danijela Ferića koji je objašnjenja nazvao jadnima.

- Da ima volje, našao bi se novac za smanjenje cijene vrtića. Mi smo ga pronašli u 40-ak stavki proračuna. Ušteda je moguća, ali izgovor da se to ne učini vam je jadan. Još 2008. godine obećavali ste garažne kuće i uređena kupališta, pa niste ostvarili. Niste obećali veći prirez i cijene vrtića, ali ste to dali građanima. Vama nije dovoljna Krampusova šiba, već cijela šikara, rekao je Ferić na kojeg se nadovezao nezavisni vijećnik Mauricio Licul spočitavajući im netransparentnost pri izradi proračuna.

- Proračun za iduću godinu je realan, održiv, stabilan, racionalan, štedljiv i socijalno osjetljiv. Osim što smo stvorili pretpostavke za privlačenje novih investicija, dvostruko smo povećali naknadu za novorođenčad s 500 na 1.000 kuna, smanjujemo cijenu autobusnih karata za učenike s 98 na 50 kuna te povećavamo novčanu pomoć studentima prema socijalnim kriterijima koji studiraju izvan Pule sa 600 na 800 kuna mjesečno, kazao je gradonačelnik Boris Miletić i iznio potom konkretne podatke koji pokazuju da Pula za predškolski odgoj izdvaja petinu ukupnih nenamjenskih sredstava iz proračuna. (Goran ROJNIĆ)

CIJELI IZVJEŠTAJ ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter