Pulsko vijeće: Podrška vraćanju odjela za kulturu

Ulaganja u kulturu treba shvatiti kao ulog (M. ANGELINI)
Ulaganja u kulturu treba shvatiti kao ulog (M. ANGELINI)

Sjednica Gradskog vijeća Pule, održana u četvrtak navečer, prošla je bez pretjeranih rasprava i relativno brzim usvajanjem točaka dnevnog reda. Jedinu pažnju vijećnici su posvetili donošenju Kulturne strategije grada Pule 2014. - 2020., te izvršenju polugodišnjeg proračuna.

Mauricio Licul (Ladonja) imao je opaske i na odluku o davanju prethodne suglasnosti za osnivanje novog trgovačkog društva Odvodnja d.o.o., koji se zakonskim odredbama treba odvojiti od ostalih komunalnih usluga Herculanee, te prilikom odabira tvrtke Cesta za dvogodišnje održavanje pulskih prometnica.

Kulturnu strategiju, pak, predstavila je zamjenica pročelnika Odjela društvenih djelatnosti Jasmina Nina Kamber i konzultant pri izradi strategije Davor Mišković. Mišković je rekao da će pokušati kandidirati pojedine projekte za financiranje iz EU-fondova. Strategija predviđa i osnivanje gradskog Odjela za kulturu, što traže gotovo svi pulski kulturnjaci, iako je prije nekoliko godina ukinut zbog štednje.

- Pula je specifična, konstantne su promjene u njenoj tritisućljetnoj povijesti. Nećemo zanemariti njenu povijest i nasljeđe. Ovo je treći strateški dokument ove gradske uprave bez kojih se ne mogu povući EU-sredstva. Ovo je i okosnica budućeg razvoja kulture i njenog financiranja, obratio se vijećnicima gradonačelnik Boris Miletić, istaknuvši da je Grad prije 13 godina mogao umjesto sanacije Uljanika popraviti fasade i ulice, ali se odlučio na pomoć gospodarstvu.

- Pred nama je pitanje želimo li festivale, želimo li imovinu staviti u funkciju i želimo li porast turističkih prihoda. Upravo izmjenama i dopunama PPU-a i GUP-a koje su u tijeku na Muzilu se namjerava osigurati Kulturni centar. Sami to ne možemo financirati, ali posredstvom sredstava iz EU-fondova, to može zaživjeti. Slažem se da je edukacija od najmanjih nogu važna jer tada nitko po noći ne bi oštetio Zlatna vrata. Ulaganja u kulturu treba shvatiti upravo kao ulog, a ne kao trošak, zaključio je gradonačelnik nakon čega je Kulturna strategija usvojena jednoglasno.

Prilikom rasprave izvješća o izvršenju polugodišnjeg proračuna, u kojem je Grad ostvario plus od 20 milijuna kuna, najviše zahvaljujući prodaji zemljišta na Kaštanjeru, predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Marko Martinčić istaknuo je da će se na koncu godine to "utopiti" u plan i naglasio da je višak moguće utrošiti isključivo namjenski. Licul je, pak, zatražio da se dio prihoda od prodaje zemljišta vrati u kvartove gdje su parcele prodane. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter